tisdag 27 januari 2009

Svenska Spirella

Spirella fanns bland annat i Sverige och Storbritannien. Man sålde formande underkläder direkt genom spirellaombud, corsetierer, som provade ut i hemmet. "Spirellan" blev detsamma som de äldre tanternas korsetter. *Marianne


Den 17 November 1920 öppnades den svenska Spirellafabriken i Malmö. År 1950, fanns det 2,200 Spirella-corsetlerer i Sverige, för att 1957 uppgå till 3,388 corsetlerer, som noggrant mätte svenska kvinnor, för att kunna leverera hem ett figursytt plagg...



Mansgrisig annons?
Spirella annonserade flitigt. Först teckningar och sedan med foton från 60-talet. Den här slår många rekord, men är tidstypisk! Jag sommarjobbade hos en speditör och det hände ibland att roll-onen gled upp. När man sedan diskret drog upp den, hördes ofta nåt i stil med "Så lilla fröken har gått med i svenska kvinnorörelsen!" bakom ryggen.

En av de första fotoannonserna från mitten av 50-talet. Den söta fotomodellen hänger med långt in på 60-talet

Nu är det 1957. Lång gördel med halvlång behå som går duktigt omlott. Även om Spirella också tillverkade korseletter så föredrog många den här kombinationen, eftersom den faktiskt var lite lättare att prova in med bra passform. Det gick ju också att variera behåmodell efter behov (t.ex. en axelbandslös till aftonklänningen).

Och samma plagg bakifrån. Det verkar som kvinnan håller på och provar (handen uppe till vänster). Observera den tillplattade stjärten. Med en sådan gördel hade man knappast två guppande skinkor utan en fast planka därbak.
En fördel var att karlarnas nypningar aldrig "tog" riktigt. Faktiskt inte riktigt klokt när jag tänker på det idag, att vi som 16-17-åringar förväntades stå ut med sådana trakasserier. T.o.m. från lärare i flickkolan. Vi bara gled undan och log sött...

Sextital! Kort, lätt gördel utan skenor med axelbandslös behå. Säkert en vårannons
Ändå rätt lätt och luftig. Lägg märke till sidoknäppningen med blixtlås. Behå och gördel kunde knäppas ihop för att inte glida isär och släppa fram magvalkar.
En stadigare gördelmodell, nu med framknäppning och rejäla insydda skenor. Det var de som gav Spirella namnet eftersom man gjorde dem av tillplattade spiraler istället för som tidigare - bandstål! På 60-talet gjordes skenorna av plast. Undrar om vågen antyder att det gick att äta lite mer om man var välkorsetterad? I vart fall vägde svenska kvinnor genomsnittligt ca 10 kg mer på 50-talet än idag! Och det gav förstås kurvor, som måste tämjas...
Samma kombination, men snett bakifrån. Här kan vi tydligt se alla skenor. Placeringen av, och antalet, strumpeband bestämdes av kunden. Här sitter de bakre långt fram, vilket tyder på ett plagg för en lite äldre kvinna som ofta hade det svårt med akrobatiken för att fästa strumporna där bak. Den onaturligt platta stjärten var hett eftertraktad till 50-talets snäva dräktkjolar.

Spirella1952



Spirella1952

Spirella1952

Spirella1952

Spirella1953

Spirella1953

Spirella1954
Spirella1954
Spirella1955
Spirella1955
Spirella1955
Spirellaannons från 1955
Spirella1956
Spirella1957
Axelbandslös Spirella BH - Spirelette från 1957. Nu kunde man få sin BH både toppig eller rundad bystskärning, Hellång, 3/4 lång eller kort och därtill i ett flertal olika ljuvliga färger och material, även nylon.
1958 
Här är de fem olika kvinnofigurerna igen, men måttet taget efter just din figur. Spirella-salonger för måttagning fanns på Hamngatan 22 i Stockholm, Kungsgatan 61-67 i Göteborg och Gustav Adolfs Torg 43 i Malmö, men givetvis skickade de ut sina Spirella-corsetlerer för att ta mått i hemmen också. Salongen på Kullagatan 34 i Helsingborg, hade tydligen försvunnit redan 1952.


1 kommentar:

  1. Hejsan !
    Jag har hittat några underklädes plagg från min mormor. Vart kan jag sälja dessa ? Har du något tips att ge mej ?
    Mvh//Åsa Iggström Järvsö

    SvaraRadera