måndag 12 januari 2009

Mer Gördlar



Gördlar - Girdle, 
Alla de sorter - 
med långa och korta ben 
och de utan gren.

 
På strumpebanden kan man ofta avgöra en gördels ålder. Plast kom på 1970-talet, innan dess hade det varit gummi i knappen och metall i låset.


Många annonser för gördlar har en bild på modellen med och utan klänning/kjol över underkläderna. Det var så att man inte skulle ta miste på, att en välklädd qvinna ALLTID hade en bra gördel under sina kläder.

Figurnära latex och strumpeband Fann man under snäva femtiotalskjolar och snygga nylonstrumpor! 
Bär denna otroliga femtiotals Roll-on gördel. Föreställ hur den kramar dina breda kvinnlig höfter, komprimerar magen och återskapar din smala midja. Du kommer att för ned handen och blygt smeka dina fyra strumpeband. De är dolda under sidenband för att dölja eventuella fula utbuktningar under din tighta kjol.  
En kjol?
Oh ja min kära, det är klart du kommer att bära en kjol.

Femtiotalskorsetterna var funktionella, inte vacker. Den var avsedd att tvinga hullet in i en fördefinierad form och hålla uppe nylonstrumporna. På bilen är det sex stycken. Två där fram, en vid varje sida och två under skinkorna. Flera lager av spandex och batist och främre förstärkningar för säkerställa att magen är tillplattad och midjan minskas.

 
Twilfit T45
Gördel som säljs idag av engelska onlinebutiken Sandras, Svenska Twilfit öppnade sin första butik på Nybrogatan i Stockholm 1922 av Olle Heigard, vars familj drivit kedjan till dess Lindex köpte den 2001. Namnet kommer från de brittiska Twilfit-korsetterna, som Heigards morbror fick försäljningsrättigheterna till, och är en ordlek med begreppet ”It will Fit”.


En rejäl gammal gördel från 1930 av märket Thalysia. Mycket spännen och kraftigt tyg som skall hålla in och forma. Strumpebanden mitt fram, typiskt för detta årtionde.

Warner New Miracle
 En Warner's Ultra Hög midjegördel med inbyggd getingmidja. Tillverkad någon gång mellan 1959-62 . På lappen står det: "This garment is made of DuPont's Lycra Warner's New Miracle in Shape."











Exquisite Form
Vet inte riktigt var den hör hemma på för sida. Det är en trosa, men samtidigt en mycket tunn byxgördel som formar, för de är mycket elastiska med 30% gummi, resten nylon och man får en silkig känsla. Löstagbara strumpeband. Tillverkade 1960 och på asken står det "Put on 2 ounces and hide a few pounds".

 
Flirtation Walk
Amerikansk byxgördel från 60-talet. Tunn spetsframsida men ändå formande bak och sidoparti. En blandning av material som Nylon, Rayon och Lycra.


Vänster, "Justaucorps", Åtsittande korselett med volangtrosa i elastisk spets och sidenspets
Höger, Lavendelblå axelbandslös Korselett. 1954. 

 
Rago 1960
Lång gördel med hela 6 strumpeband tillverkad av Rago. Ragofabriken fick på 1990-talet en ny ägare, så därför finns det två olika fabriker med samma firmanamn. Ragoplagg tillverkade av gamla Rago har betydligt bättre kvalité än de nytillverkade.

 Twilfit G207 Gördel i kombination med en Triumph Doreen L, lång BH nyinköpta hösten 2005. Kombinationen blir en All-In-One, men mycket mer praktisk. 

 
Samma BH som förra, men Twilfit CT45 hög gördel (Medium: 26-28 inches) överdel en Doreen lång BH (36D)

 
Excelsior

Laxrosa gördel i 1940-tals snitt med strumpebanden fram nästan ihop.

 
Rago Shapette
Äldre Ragogördel med tre kryssade band för förstärkning i front och sidor. Finns fortfarande på de nya Ragogördlarna, men då mer cirkelmönstrat.

 
Rago Waistette
Ännu ett exemplar av de äldre Ragogördlarna. Kul när man använder spegel för att få med både fram och baksida på samma bild.


 
Miss Mary
Svenska Miss Mary med en på bilden ljusblå korselett. Finns fortfarande i Miss Marys sortiment, dock endast i vit och skinn. 
Annonstexten: 
Extra kontrollerande byxkorselett Byxkorselett i sval och skön Lycra. Skickligt inarbetade förstärkningar för mage och korsrygg. Högt skuren rygg håller axelbanden på plats. Långt blixtlås med underliggande hak- och hyskknäppning. Reglerbara stretchaxelband. Bomullsfodrad grendel med justerbar hak-och hyskknäppning. 65% polyamid, 27% elastan, 5% polyester,3% bomull
 
Lady Mary
Märket för de lite äldre och större damerna som tidigare hade haft Miss Mary. Samma tillverkare, men med stramare konstruktion i större storlekar. Finns att köpa idag. 
annonstext: 
Lady Mary korselett i kraftig resår. Broderat atlastyg i kupor och front. Långt blixtlås med underliggande hak- och hyskknäppning. Reglerbara stretchaxelband. Sex strumpeband. 57% polyamid, 19% viscose, 13% bomull, 11% elastan.
 
Frontsnörning
Extremt kraftig gördel med planschett och sedan snörning för att forma ordentligt. Fyra strumpebandshållare och laxrosa färg. Gick fortfarande att köpa 1971 på Sears.
 
Snörning bak
Snörning likt Camps korsetter med stram kontroll och sex strumpebandshållare. Vit bomullsflanell med nylonplyschklätt övre kantband.

 Byxgördel 1971
 Nylon och Lycra spandex håller allt på plats och formar det till perfekt figur. 
#1. 8 cm brett lätt förstärkt midjeband håller mjukt in valkarna. 
#2. Trippel frontpanel plattar till magen.
 #3. Dubbla sido- och bakpaneler kontrollerar höft och bak. 
#4. Komfortabel grenkil i nylontrikå. 
#5. Mjukresår i bensluten håller gördeln på plats utan att den rullar sig, men nu nämns ej strumpebanden.
 







Montgomery
Det här är en lite intressant gördelkonstruktion. Sidknäppningen är en dragkedja, som går att öppna både upptill och nertill. Tanken är den att om man sitter länge och gördeln börjar bli lite väl stram, kan man dra ner dragkedjan lite och magen får mer utrymme. Samma sak med låren - dragkedjan upp lite och man blir rörligare utan att man tagit av sig gördeln. Nu är det bara ett problem. Hur gör man när man är påklädd? Det är inte lätt att smyga ner/upp dragkedjan, utan att man väcker mycket uppmärksamhet. Om man inte gömmer sig någonstans innan förstås.











 
















Blair
Girdle Invasion. Svensk tillverkare! Tänker på Dressmankillarna som kom upp ur vattnet. Dessa brudar är mycket tuffare. Annons från 1969, men försvinnande lite information om företaget och deras produkter.

 
Corjoli
1965 med samma mönster på både gördel och BH. Återkom på 1960-talet för att locka yngre kvinnor att fortsätta bära gördel och bh.

 
Rene Giffey har ritat bilderna. 1930
Rätt vågad för att vara från 30-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar