Långa byxgördlar sådana som flickor och damer brukade ha på 60-talet. - Missa inte de kunniga och roliga kommentarerna från Marianne, Tina och alla andra som bidragit med bilder och kunskap.
Bilden andas frihet, men en sådan här gördel kunde sitta åt rätt så rejält. Magen skulle plattas till, låren pressas ihop och stjärten plattas till. (Marianne)
Något för de lite mer mogna kvinnorna. Och lägg märke till att här är strumpebanden med knäppen inte bortplockade som på de två föregående... (Marianne)
Ser fjäderlätt ut, men satt rejält åt över lår, rumpa och mage! (Marianne)
Fräscht, ungdomligt och lätt. Troligen från efter 1967 för nu är strumpebanden borta (dvs strumpbyxorna har kommit). Modellen demonstrerar istället ett gummiband som nog skulle hålla strumpbyxorna på plats. (Marianne)
Ja, definitivt en av de där som man hade utanpå strumpbyxorna. Van Raalte 1966? (Marianne)
Tillbaka till 1963 och Warners. Vid den här tiden var det inte ovanligt med strumpeband som var fästa i benets nederkant. Så var det på de första byxgördlarna i USA på 30-talet. Sedan satte man dem utanpå benet, men en bit upp för att undvika den kalla glipan eller "skiljet" som vi tjejer kallade det. Först under mitten av 50-talet blir placeringen av strumpebanden inne i benet det vanliga. Det var ganska komplicerat både att sätta på sig gördeln och strumporna.
Jag har beskrivit tekniken tidigare i ett inlägg. Även om strumpebanden satt ganska högt upp inne i benet, var det vanligt att man fick ett "skilje", så det var till att dra ner gördelbenen många gånger varje dag. Nej, jag föredrog öppna gördlar, faktiskt. (Marianne)
Samma byxgördel från Warners i lite mera sofistikerad miljö. Annonsen vädjade säkert till den lite mognare kvinnan och det var väl också hon som av vana ville fortsätta med denna typ av nu (1963) ålderdomlig byxgördel. (Marianne)
Ur Sears katalog 1967. Det är för övrigt tråkigt att underkjol och underklänning har försvunnit ur modet i Sverige. Klädernas fall blev mycket bättre och man slapp vara "genomskinlig" i motljus! Och så gav de ju oss möjlighet att vara "avklädda" fastän vi var påklädda. Underklänningen var ett förförelseplagg som inte betraktades som vulgärt, eftersom alla bar det! Utomlands finns de dock kvar. (Marianne)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar