lördag 22 mars 2008

Playtex latexgördlar



Playtex Living Girdle
1940 kom Playtex med sin första byxgördel i latex med några ventilerande hål i grenen och året efter med en vanlig öppen gördel. De var tillverkade ungefär på samma sätt som man gör latexhandskar idag. Strumpebanden satt fast i gördeln. Mellan 1942 och 1945 var tillverkningen nerlagd på grund av kriget, men återupptogs 1946. De var dyra men blev mycket populära i staterna, men nackdelen var att de kunde lätt gå sönder och då brast de hela vägen och gick ej att laga!

 
Playtex annons
Annons från 1949 för Playtex gördel. Sekvensen med modellen i "rörelse" var mycket vanlig i Playtex annonserna.Det gällde att hitta några sportiga tjejer som kunde uttala sig om gördelns förträfflighet när man hade ett rörligt liv. "Americas most active women...." 1949 års sportiga tjejer, som simhopperskan Mildred O´Donenell och tennisproffset Sarah Cooke använde givetvis Playtex gördeln.

Living Girdle


Playtex Living
Ä„nnu en annons från 1949 för Living Corsett. Playtex måste lagt ner en större förmögenhet på annonser. Många kändisar från 40-talet var med och det var stora annonser i många tidningar.



Playtexlatex
Närbild på den perforerade latexen.

Playtexlatex
Strumpebanden fastsatta i gördeln.

Playtexlatex
Inga sömmar som syns genom kläderna.


Pink Ice
Playtex "Pink Ice" byxgördel från1949 med en liten tub med talkpuder för att lättare få pÃ¥ sig gördeln. Utan talk var det mycket svårt att få den på, utan att den gick sönder. Den var tillverkad av genomskinlig rosa latex, men hållbarheten var dålig och gick sönder lättare än föregångaren Living Girdle, och tillverkades därför bara under ett år.

Playtex
Perforerade för att inte bli för varma.

Playtex
gördel med dragkedja i sidan.

Playtex "Living girdle"Under 50-talet kom NYA Living Girdle. Dessa var perforerade över hela gördeln och hade ett lager Fabricon (en sorts bommullsflock) på insidan för att få bättre ventilation i plagget. Annonsen visar tydligt att fortfarande sitter strumpebanden fast i gördeln. BHn är en matchande Living Bra style 161 i samma material. På den tiden såldes gördlar och korsetter vid speciella diskar och lagret var nedstoppat i lådor så kunden fick hjälp av en corsitier med utprovningen av det nya plagget. För att visa hur lätt och flexibelt Playtexgördlarna var, så packades Living Girdles i ett smalt rör och ställdes på en tag-det-själv hylla i affärens klädavdelning. Gärna där mest folk gick förbi.


Living bra

Living bra
Färgannons för "Playtex Living bra" lång och kort modell och nere i högra hörnet den typiska rörelsebilden med gördeln.

Living Bra
Playtex BH för att fullfölja klädseln under, med samma tillverkare av plaggen, men här har man inte bara gummi i BHn utan en mer vanlig konstruktion.

Playtex mold & hold
Annons med det nya materialet Fabricon i gördeln.

Living gördeln i fartygshytten.
Annons för gördeln.

Golden Girdle

Golden girdle
Närbild på det perforerade blommönstret.

Goldengirdle
Ä„ven storleken var insmält i latexen.
Förstärkt V-format frontparti.

Här ser man hur stor tuben var som gördeln såldes i.
Rumpan fick också några förstärkningar, för att den skulle hålla sig fint på sin plats...


I Can't Believe it's a Girdle
På 60-talet kom Playtex I Can't Believe it's a Girdle serie. De var tillverkade av Tweave tyg, lätt men med högt Lycra innehåll. De första modellerna hade förstärkt frontpanel med dekorativt mönster och med ett hålmönster ner genom mittlinjen och spets på benen som syns på bilden.
Playtex ask
 
Playtex 18 hour

18-hour gördeln var Playtex sista generation av gummigördlar och gjordes med en mycket kraftigare gummiblandning kallad Spanette (det material som använts även i baddräkter). Det infördes omkring 1967 och annonserades i press och på tv under sena 60-talet och in på 70-talet. Skådespelerskan Jane Russell var en taleskvinna under många år för både bh och gördel. Gördeln tillverkades i många versioner, långa ben, korta ben / kort, öppen med hög midja, öppen med kort midja, allt-i-ett med korta eller långa ben. Tyvärr slutade Playtex USA att tillverka gördeln omkring år 2000, men den tillverkas fortfarande av Playtex Storbritannien. Licensrättigheter förhindrar dock försäljning i USA. 18-timmars gördel har det skämtas om genom åren (t.ex. vad händer efter 18-timmar?), Men trots den är tyngre och luktar lite gummi, var det en av de mest bekväma gördlar på marknaden och en favorit bland många kvinnor.

18 hour girdle


18 hour
Inte bara vita utan också färgade gördlar. Här en ljusblå.

Playtex Lites
1980 kom Playtex Lites, med slogan "Moderate figure control with comfort". Den var liknande 18 Hour modellen men utan blommönstret och inte så fast.








Skötselråd
Så här sköter man en Playtex latexgördel

Playtex Brief
Annons från 1954. Bakgrunden i samma perforering som gördeln.

Playtex annons
I denna annons kunde man vinna 10.000 dollar och det var i oktober 1956. Andrapriset en minkpäls och tredje, en minkstola skulle nog inte vara så korrekt idag.

Playtexrubber
 
1961 Playtex 2790 Golden Leisure
 

1964 Golden Playtex gördel med dragkedja..


Playtex Rubber OBG
Naturfärgad gummigördel. De blev vitfärgade senare, för att bli mer lik andra gördlar.

 ***
  Ej Playtex

 
Nu skulle inte denna gördel vara här, men vill bara visa att det inte bara var Playtex som tillverkade gummigördlar. Playtexörst och mest spridda över världen, men det fanns andra mycket mindre producenter på 50-talet. Denna är från Frankrike av märket Olympe. Det finns faktiskt tillverkare som än idag försöker göra gummigördlar och BH och då inte bara för sexshoppar med latexsortiment!

  
LaserTex 2000
Fritt översatt från sidan www.lasertex2000.com "LaserTex2000tm med avtagbara strumpeband, är inspirerade av Playtex gördlarna från 50-talet, men mycket bättre komfort. Den heltäckande gördeln ger dig en vacker linje under din smalaste skräddarsydda kjol eller dräkt."
 1 Mars 2006, LaserTex2000 stänger sin WebStore. Det går inte att sälja gummigördlar i den omfattning som behövs för att göra det lönande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar