måndag 12 januari 2009

Från korsett till gördel 1949-62

Den kanske vackraste perioden i dammodets 1900-talshistoria är efterkrigstiden. Kvinnans former framhävs och formande plagg är ett måste. Här följer en liten kavalkad som bygger på svenska annonser från min mammas och storasysters damtidningar. (Marianne)


Snäv eller vid klänning
Här ser vi två typiska exempel på tidigt femtiotalsmode - starkt påverkat av Diors New Look. Sådana dräkter kräver korsett eller gördel för att komma till sin rätt. Naturligtvis också underklänning.

Djup ryggurringning
Oftast inte urringat där fram till vardags, men gärna lite bar rygg.
Den lilla vardagsdräkten
Detta var ett måste under större delen av 50-talet. Kvinnorna kom ut i arbetslivet och något som motsvarade herrkostymen var absolut nödvändigt. Nu ska vi strax titta på hur det kunde se ut under dräktjackan...
Vi lättar lite på dräktjackan...
 
Under höstdräkten 1957
Här gällde det att verkligen ha något som kunde framhäva höfterna och vad kunde väl vara bättre en Germas Lady från Germa? Resårkorsett kallas den fortfarande, men när Lycran kommer blir det "gördel" istället. 1957 var jag 17 år och avundades min fem år äldre storasyster som just detta år köpte en vacker höstdräkt i grå tweed.

40-tal från Fröja
En korsett från Fröja (AB Skandinaviska korsettfabriken i Oskarshamn). Som vi ser är den inte avsedd att markera midjan utan inriktar sig på att ta hand om stuss och lår. Troligen från tiden före New Look (1946?).

Lägg märke till de två resårkilarna på framsidan. De fanns där för att öka rörligheten i dessa korsetter som annars var så byggda att sidostyckena var i resår medan fram- och bakpanelerna var i något styvt material som satin eller taft. Lägg märke till den helt släta vardagsbehån i glansig satin!
En Fröja för den slanka
En typisk vardagskorsett för att ta hand om stussen som skulle vara alldeles platt under den snäva kjolen. (troligen 1946).

Fröja Trubenis - Ytterligare en midjekorsett från Fröja
Slät och fin, utan alltför många skenor. Sent 40-tal.

Ännu ett vardagsplagg från Fröja
Ungefär samma tid som de föregående. Elasticiteten fixades med gummiresår i sidorna mellan stjärt- och magpanelerna som var av satin. Jag minns fortfarande den lätta gummidoften ur mammas och storasysters näst översta byrålådor. Det var spännande när man var i fem- sexårs-åldern! Färgen var nästan alltid laxrosa vid den här tiden. Behån är lite lyxigare än de andra vi har sett eftersom den har spets på kuporna.
Fröjas midjekorsett HH 4312
En midjekorsett som ger en fantastiskt fin midja. Den håller in midja och stuss perfekt och framhäver höfterna fint, men är inget för den som behöver lite hjälp med låren! Man kan undra hur det kändes att bära en sån här!
Fröjas midjekorsett HH 4331
Sent 40-tal (1949?) och ganska lik föregående i funktion. Observera de släta behåarna! Upplägget är ganska kul, vi får intrycket av att kika in genom att sovrumsfönster. Persienner var en modern nyhet som kom från USA efter kriget. Högsta mode!

Kanters formar den nya linjen
Nu har Dior kommit med New Look och Kanters i Stockholm lanserar nylonkorsetten 4055 med jaquettskärning. Här kan vi se hur stussen plattades till och midjan snörptes åt. Rikligt med långa fjädrar insydda (hela åtta stycken!) för att ge formen stadga. Verkligen något annat än dagens bulliga stringtrosestjärtar! Vi kan också se de små korta resårbitar i ryggen, som stod för all rörlighet hos den tidens bysthållare.

Poirette 1
Vid mitten av 50-talet importerades det franska märket Poirette som tillhörde det mera exklusiva sortimentet. Det existerar fortfarande, men kallar sig sedan länge Scandale. Här ser vi en kraftigt hållande gördel med i Sverige annars ovanliga sex strumpeband. (Troligen så utformat med tanke på den amerikanska exportmarknaden) Biaband var Poirettes trademark för elastiska band i det gummibaserade materialet Lastex. Nylonbaserade Lycra kom runt 1957. Modellerna i Poirettes annonser intog poser som ansågs lite vågade...

Poirette 2
Samma modell som föregående.

Poirette 3
Och ännu en...
.
Poirette 4
En annan modell. Här får också låren lite hjälp. Här demonstreras också en liten marknadsföringsfiness: behån har det revolutionerade och patenterade trebandssystemet. Det slog tydligen inte igenom!

För den som är intresserad av nylonstrumpor kan det vara kul att veta att de fanns i olika längder (oftast L, M, S eller L, M, K) och att långa gördlar och korsetter oftast krävde S, medan ett strumpliv (strumpebandshållare) behövde L. Jag tror att den här modellen bär ett par i M.
Poirette 5
Lite tidigare 50-tal. Tre-bandssystemet viktigt.

Poirette 6
Om man kunde undvika att känna sig instängd i den här kraftiga korsetten så undrar jag hur en där man blev instängd såg ut...
Verkar rent av 40-tal, men undrar om Lastex fanns då.

Poirette 7
Här ser vi att Kanters troligen är generalagent för Poirette och att korsett 6001/2 kan fås i hela fyra olika färger liksom Behå 226. Däribland i "vågat" svart. Ser ut som en behaglig vardagsgördel. Behån finns i tre olika material, men bara i tre olika storlekar! Det var lättare innan p-pillren kom och stuvade om med byststorlekarna... Men det var först 1963.
Poirette 8
En härligt vacker, riktigt lång gördel från 1951. Ser oskyldig ut, men verkar kunna hålla in rejält på alla de tre ställen där vi brukar behöva det.

Svaréns 1951
En tidstypisk, svensktillverkad, midjekorsett med liten bild som visar modet 1951. Urringningen krävde nog en annan behå än den vi ser på modellen, för ve den, som visade minsta lilla behå-band! Troligen behövdes en lång axelbandslös behå med massor av skenor för att klara den uppgiften.
Svensk men okänd tillverkare
Från mitten av femtiotalet en verkligt läcker midjekorsett som gör allt för midjan (men modellen är nog också ganska smal...). Behån är en tidig bygelmodell och säkert en festmodell avsedd för djupa urringningar.

Graciette
Grace finns på annan plats i denna grupp, men vi bör väl ha med en typisk modell här? Det är fortfarande mitten av femtiotalet och flickan ser mycket ung ut för en så kraftig gördel, men det förekom när man skulle vara fin! Behån kallades - om jag mins rätt - Graciform Sex!

Abecita Nefertiti
En lång och vacker gördel som tar hand om alla de tre känsliga punkterna. Det är mitt i femtiotalet och jag har för mig att den inspirerades av någon film där Elisabeth Taylor spelade just Nefertiti. AB Corsettindustri i Borås (Abecita) låg rätt i tiden. Lägg märke till att plagget nu kallas gördel.

Au Faite Promisette 1955
Vi dröjer kvar en stund i mitten av femtiotalet och ser en Au Fait Promisette, som om jag minns rätt var en brittisk import. Ja, det är verkligen frågan om "glamour" (ett inneord vid den tiden). Det här var knappast en gördel som bars av kontorsflickor och fabriksarbeterskor...

Fox Ess - tidigt sextiotal
Här har vi en mera vardagstypisk modell från slutet av femti-talet och början av sextitalet, men fortfarande utan Lycra. Nätnylon (Powernet) var det billiga alternativet.

Spirella 60-tal
Också Spirella har en egen avdelning här i gruppen, men det kan vara intressant att se hur getingmidjorna försvinner i början av 60-talet. Nu kommer tubklänningarna i och Jaqueline-Kennedylooken och den platta stjärten är viktig. I den lilla modeteckningen ser vi en plisserad kjol med stor vidd och - faktiskt så sent i tiden - nylonstrumpor med söm (men fotomodellen har högsta modet: sömlösa!).
Modellen är nog lite yngre än den genomsnittliga "Spirellatanten"... Att det är en korsett för det lite mognare klientelet ser vi också att det bakre strumpebandet är framflyttat till sidan (så slapp de äldre damerna DEN akrobatiken).

Warners´s 40-tal
Warner´s är ett amerikanskt märke som dyker upp på den svenska marknaden under sent 40-tal. Här en korsett från den tiden. Lägg märke till att vi kan ana sex strumpeband. Det är typiskt för amerikanska märken och var inte så poppis här. Mamma tyckte det var krångligt och brukade sprätta bort de två på sidorna.

Tidigt 1950-tal från Warner´s
Här ser vi en typisk 40-talsmodell, men i en annons från 1950. Här lockar man med att man löst ett stort problem med gördlarna - att de rullade sig i midjan! Botemedlet heter Sta-up-Top och är en resår med inlagda fjädrar (ungefär som vi fortfarande kan ha i sidan av behån). Jag kan intyga att det INTE löste problemet. Gördlar rullade sig fortfarande på "min tid" dvs 1957-1967.

Warner´s i färg 1951
En ovanligt tidig färgbild (1951) av en rak och enkel Warner-gördel för vardagsbruk. Extra kraft i midjan, men rullade sig gjorde nog det där midjebandet ändå!

Warner´s 50-tal
En bra lång gördel från Warners som gav den eftertraktade vas-silhutten som modet krävde.

Vi avslutar med en sista läcker Warner´s
 
Mitt under brinnande Koreakrig blev pinupporna på modet igen. GI-s hade dom i tälten och flygarna på planen. Warner´s tog chansen och gjorde nog den raffigaste gördelannonsen genom tiderna. Njut! Med detta avslutar jag min lilla kavalkad från en vacker tid som aldrig kommer igen, då var kvinnor kvinnor och männen män!  *Marianne

3 kommentarer:

  1. Som ni kanske sett så håller jag på att flytta över ALLA bilder med texter till den nya Tjejers Underkläder. Är denna vecka hemma (ledig) så de mesta kommer säkert att vara klart innan helgen.
    Har kontaktat Multiply om de bilder som blev överflyttade automatiskt. Än så länge kommer inte ens jag som är admin in och kan redigera texter o flytta bilder i de mapparna. De har lovat att titta på problemet, men så länge får ni stå ut med den konstiga svenskan.

    SvaraRadera
  2. Hoppas att tiden när kvinnor var kvinnor kommer tillbaka

    SvaraRadera