torsdag 29 januari 2009

Så hade vi det på 60-talet



Små lätta gördlar - "roll-ons" Det här var vad vi oftast hade till vardags om figuren inte var för krävande. Man fick alldeles platt stjärt

Här vill jag visa hur jag och mina kamrater, födda 1939 till 1942 klädde oss under, mot slutet av 60-talet. Egentligen är det ofattbart att vi blev behå-brännare och kastade gördlarna just då mellan 1965 och 1975.
(Marianne)


Små lätta gördlar
Små lätta gördlar - "roll-ons" Det här var vad vi oftast hade till vardags om figuren inte var för krävande. Man fick alldeles platt stjärt.

Eller lite stadigare -
Eller lite stadigare - "zip-ons" Till vänster en sidknäppt modell för den lite stadigare figuren och till höger en väldigt skön, lätt roll-on i kriss-krossmodell. Sådana har jag slitit ut många. Vitt var vardagsfärgen..

Men det fanns...
mycket lätta saker också. Runt 1963 blev byxgördlarna populära bland tonåringar. Kanske för att kjolarna hade börjat bli kortare. De här är typiska tonårsgördlar. Bara lätt formande.

Liksom riktigt stadiga plagg
Sådana här långa stadiga gördlar med sidknäppning hade våra mammor oftast, men vi använde dom också till fest och särskilt krävande plagg. I vissa jobb, som sekreterare, receptionist, affärsbiträde på fina gatan, flygvärdinna och sjuksköterska hände det att arbetsgivaren krävde att man, som det hette "korsetterade sig ordentligt".

Jojo, tala om kvinnoförtryck, men man fann sig. Det gällde att få dom utprovade av en corsettiere om de skulle sitta riktigt bra. Kunde ibland göra underverk för en midja som började fyllas ut. Men - "den som vill va fin får lida pin". Det var skönt att ta av dom på kvällen!

Nya material
Nya material som kom under 60-talet och gjorde att plaggen blev både lättare att sköta och behagligare att bära. De här formplaggen kanske ser skrämmande ut för unga flickor idag, men vi såg dom som ett framsteg. Det är egentligen konstigt att det var vi som brände behåra och slängde gördlarna! 

Strumpbyxorna är på väg...
1966 lanserade Sarong den här, fortfarande rätt stadiga, byxgördeln. Nu gick det att knäppa av strumpebanden när man skulle ha strumpbyxor under. Ingen anar ännu riktigt att strumpbyxorna kommer att bli gördlarnas död.

Flower Power
Flower Power´s round the corner! 1967 kommer Jantzen med detta blommiga set. Även tuffa tjejer behöver forma sin kropp på rätt ställen, men strumpebanden och nylonstrumporna är borta! Snart, mycket snart kommer många att bränna behån (fast det var det nog ingen som gjorde egentligen) och slänga gördeln. Kvinnans frigörelse är på gång!

Make Love not War
Flower Power - Make Love not War - Revolution! 
1968 är här! Studentrevolt i Paris i maj och Woodstock. Flower Power to the world! Utan gördel går vi fortfarande ogärna och underkjol eller underklänning skulle man ha långt in på 80-talet. (Synd att de försvunnit för kjolar och klänningar sitter förskräckligt illa på unga flickor idag!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar