tisdag 27 januari 2009

Svart, syndigt, svenskt - 50-tal

Svarta underkläder vara vågat på 50-talet. Men visst ville flickor och damer vara sexiga även då! 
Ett litet plock av de få svenska, svarta reklambilder som fanns.
*Marianne


Glamour!
Från sent 40-tal. Borås och Borås Corsettindustri som senare skulle bli Abecita och ha många både söta och sexiga kollektioner. Visst vet denna modell varför hon valt en svart ensemble? Troligen var dock kundkretsen för en sådan här korsett betydligt äldre än denna modell. De yngre hade redan upptäckt fördelarna med de mjukare gördlarna som ofta hade inslag av gummi för att bli elastiska. Detta är en stel modell i s.k. atlassiden.

Perforita 1951
Ja, gissa varför hon byter om till svart inför kvällen!

Gracien Desirée,
1956 Grace från Arnbergs fabriker i Höganäs var alltid mitt i modet och gjorde många raffiga modeller. De hade märket Grace och hade ofta jättesöta fotomodeleller som bar glasögon. Det betydde mycket för "glasögonormarna" och gissa vilket gördelmärke de tjatade på mamma om!
Fabriken låg i Höganäs och den som har vägarna förbi kan gärna titta in på museet där de har en trevlig permanent Arnbergutställning.

Twilfits TreoQ från 1954
Vilken vacker höftlinje! Vid den här tiden var Twilfit (It Will Fit) enbart en kedja för damunderkläder. Andra var Fox och Germa.

Grace?
Klädd för sommardansen bort i hagen?

En Spirella från 1960-talet
Spirella fanns både i Storbritannien och i Sverige. Svenska Spirella hade huvudkontor i Malmö. Idén var att erbjuda kvinnor möjligheten att få sina korsetter, gördlar, korseletter och behåar utprovade i hemmet av en s.k. Spirellacorsettiere, dvs en kvinna som var särskilt utbildad för denna måttagning. Plaggen syddes sedan upp på fabrik och sändes ut via ombuden. 
Spirellas produkter var ganska dyra men höll mycket hög kvalitet och hade en fantastisk passform. De betraktades väl inte som särskilt vågade, men hade alltid några plagg i svart. I Sverige kom "Spirella" att bli synonymt med "Mammas korsett" - alltså lite gammalmodigt. Företaget upphörde någon gång på 70-talet.

Femode 1950
En vardagsgördel av roll-on-typ i svart med vacker satinpanel. Märket var troligen tyskt och fanns bara någon säsong på den svenska marknaden.

Lily of France tidigt 60-tal?
Jag slutar den här lilla genomgången med en sensuell parisiska.
Det kan vara en Lily of France som gjorde fantastiskt läckra gördlar som importerades då och då under 50- och 60-talen. Jag undrar om det går att komma längre när det gäller att vara formfulländad. (Jämför med dagens bara magar...). En sådan här gördel var alltid sidknäppt, så att den långa fjädern på höger sida motsvarades av en rad hyskor och hakar under ett blixtlås på vänstra sidan. För att gördeln inte skulle rulla ned mot midjan fanns det ett antal korta insydda fjädrar runt den övre delen (syns inte så bra här, men en kan anas ovanför dekorationen på hennes högra sida). Många kanske tror att det var obekvämt att gå en hel dag i en sådan här hög gördel, men om den var ordentligt utprovad så kändes den inte utom när man rörde sig. Under mina två sista år i flickskolan hade jag två i den här modellen för festbruk och minns dom bara som bra och behagliga. 

*Marianne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar