tisdag 27 januari 2009

Brittiska Spirella


Brittiska Spirella
Spirella fanns alltså i båda länderna. På 60-talet försökte Brittiska Spirella modernisera sig för att slipa stämpeln "Mammas Korsett" och vinna den yngre kvinnan. Men på 80-talet var det slut.
*Marianne


Annons
Även Brittiska Spirella använde både teckningar och fotografier, men var mer återhållsamma än "frigjorda" Sverige.

Spirella
Grundidén var densamma. Kvinnor kunde få sina korsetter, gördlar och behåar utprovade i hemmet av ett ombud, en Spirellacorsetiere, som sände in en order till fabriken där plaggen syddes upp efter mått. När de sedan kommit justerades de för perfekt passform på plats. På bilden ser vi just en sådan justering (fitting) i början av 60-talet.

Spirella
  Här har vi den typ av modeller som de yngre förknippade Spirella med: en stadig snörkorsett (dessutom med hak- och hyskknäppning) och en rejäl lång behå med gott om skenor. Skulle man lyckas vända sin tantiga image?

Spirella
Här är ett försök från tidigt 60-tal. Fortfarande en starkt formande gördel för en kvinna med former. Skenor i gördeln och blixtlåsknäppning på vänstersidan, men ändå mycket lättare och med elastiska paneler. Den långa behån är bortplockad och fotodmodellen ser ut att vara i mellersta 20-åren.

Spirella
Efterfrågan på snörkorsetter verkar finnas kvar även på 60-talet och tydligen inte bara från den äldre "laxrosa" generationen så man tar språnget och kommer med svarta serier. Behån får spetsar o.s.v. Det berättas dock att många lite mognare damers mod svek när deras vågade svarta underkläder levererades, undrade vad maken skulle tycka och ville returnera!

Spirella
Tillbaka till den yngre kundkretsen! Vi skulle idag väl knappast kunna föreställa oss en 20-åring i underkläder av det slag vi ser här. Det är en hög gördel med skenor och praktisk framknäppning samt en bygelbehå med stadiga inlägg. Nu har de elastiska materialen kommit, så man syr in elastiska trekanter över låren på gördeln och man låter den sluta precis under stjärten. Genast ökar rörligheten markant! Så trots allt var nog en sån här gördel för mera konservativt uppfostrade 60-talsflickor ett rejält steg mot kroppens frigörelse!

Spirella
Ja, t.o.m. byxgördeln trodde man skulle rädda de yngre för Spirella. Den här är från slutet av 60-talet (strumpebanden avknäppta) och alltså avsedd att bäras utanpå strumpbyxorna. Säkert hårt formande även om skenorna är borta och ersatta av elastiska "powerner"-material. Byxgördeln slog aldrig i England och nu var det försent. I och med strumpbyxorna behövdes inget att fästa strumporna i och gördlarnas tid var i stort sett förbi. Tack och lov, vill jag nog säga som kvinna, för livet blev faktiskt oerhört mycket enklare för oss.

Spirella Magazine

Tidningsomslaget från mars 1957 visar Spirella mod. 206

Utsmyckad
Kunden har på denna gördel beställt ett mer utsmyckad frontpanel. Spirella 206 BH 31 1958

Spirella 234 1962

Spirella 346 1962

Ytterligare ett omslag från Spirella magazine. 
Spirella modell 206 1965

Spirellas 200-serie av gördlar vände sig till yngre kvinnor och som underkläder till brudklänningen. Spirella modell 205 1965

 Spirella modell 234 1964
För att tillgodose de mer bredhöftade kvinnorna så kom 1961 modellerna 234 och 346 och var de första nyheterna på ett årtionde! 

modell 206 i grundutförande. Inga extra detaljer på frontpanelen.1968

 Spirella modell 205 1970
Eftersom Spirellakorsetterna var specialtillverkade för varje kund så kunde man välja mellan olika material som satin, nylon och brokad. Därför kan det skilja mycket på en Spirellagördel i samma modell med olika kundönskemål.

Spirella modell 205 1978 
Spirella 205 och 206 modellen tillverkades från 1940-talet fram till 70-talet. Blev en mycket populär gördel. 

Byxgördlar

Spirelette modell 105 1965
Spirella tillverkade byxgördlar under namnen Coppelia och Spirelette. Dessa blev ej måttagna speciellt för varje kund, utan syddes upp i flertalet storlekar. Ändå utprovades de av Spirellacorsetieren, något som många tyckte var lite onödigt. På denna bild och nästa är tjejerna ungefär lika gamla, men från lite småfrittrig skolflickelook från 65 så tuffar tjejerna till sig i reklamen och även ute i verkligheten. Se nästa bild.....

Spirelette modell 134  o BH modell 82 1969
Nu 1969 duger det inte med en vän liten mö, utan här kommer en tjej som vet vad hon vill. Strumpebanden är borta och strumpbyxorna har slagit ut nylonstrumporna.

Copellia modell 40
Det blev svårt att övertyga kvinnorna att köpa specialmåttade plagg när det fanns billigare att köpa över disk och passade nästan lika bra. Coppelia 40-serien introducerades i mitten av 60-talet för att möta den växande marknaden av billiga och mycket välgjorda produkter från varuhus, som Marks and Spencer.
Copellia modell 41
 
Coppelia modell 43
 
Coppelia modell 45

Spirella
Hur gammal skall man vara för att bära en gördel?
Denna annons har speciella gördlar för tjejer från 8 till 14 år och sedan går man över till en Spirella för 14 till 18 åringar. Designad att vara flexibel utan motstånd. "Det skall krökas i tid, det som krokigt skall bli!" Annonsen är från 40-talet.

Coppelia
Coppelia var Spirellas första modell som såldes i färdiga storlekar och behövdes därför inte provas ut av en corsetiere. Trots det var den mycket välgjord, men hade ändå svårt att hävda sig mot de billigare som såldes i butikerna.
***
Spirella katalog

Omslag på Spirella katalog

Spirella katalog sid 1
 
Spirella katalog sid 2
 
Spirella katalog sid 3
 
Spirella katalog sid 4

Spirella katalog sid 5
 
Spirella katalog sid 6
 
Spirella katalog sid 7
 
Spirella katalog baksida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar