tisdag 27 januari 2009

Svenskt 40-tal -Fröja m.fl


Fröja, Kanters, Kronan, Svaréns, Swegmarks, Arnbergs och många, många fler var de som efter kriget ville forma den svenska kvinnan. Idag är väl alla utom Miss Mary of Sweden borta. Fröken Sverige har visst flyttat från Borås till Baltikum men forma kvinnor kan hon fortfarande. Här följer en kavalkad av fina vardagsplagg.
Kort gördel från Fröja i Oskarshamn. Sent 40-tal.

Svaréns
Grovt varddagsstöd från Svaréns. 40-tal.

Kronan
Magiskt ljus från Kronan, Göteborg. 40-tal.

Svaréns
Lång öppen gördel från Svaréns. 40-tal.
Den här kombinationen måste ha passat utmärkt under den tidens dräkter. Lägg märke till att man fortfarande vågar kallade lite kraftigare plaggen för "korsetter".

Kanters
Visst andas den glamour, Hollywood och framåtanda denna USA-importerade gördel från Kanters? Lägg märke till att den har sex strumpeband. Detta var vanligt i USA, men blev inte populärt i Europa. Kan det ha berott på att USAs hemmafruar hade gott om tid, medan de yrkesarbetande flickorna i Europa tyckte att fyra knäppen tog tillräckligt lång tid? 
Jag har två sådana här Poiretter i perfekt storlek och fortfarande i mycket gott skick. De är jättehärliga att bära, men det är ju inte precis något jag har på mig till vardags!

Svaréns
Lite nyare gördel från Svaréns fabrik

Fröja
Vit korselett från Fröja med knappknäppning fram i stället för planschett. Ryggen har snörning för att få rätt passform.

Knappknäppta korsetter kallades på 20-talet för reformliv efter firman Reform, dessa saknade fjädrar och avsåg att värma även bröst- och övre ryggpartiet. Detta är en betydligt nyare variant från 1960-talet.
 
Svenskt 40-tal - Fröja, Kanters, Kronan, Svaréns, Swegmark, Arnbergs... 
Borta allihop, men minnena lever!
*Marianne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar