söndag 18 januari 2009

Byxgördelbilder

Under 60-talet kommer pastellfärgerna stort. Gult blir av någon anledning vanligt för byxgördlar. De var f.ö. inte särskilt populära i Sverige.
I USA började collegeflickorna (jag vet för jag var över på AFS-utbyte 1960) gå över till byxgördel redan i mitten av 50-talet. I Sverige först 1964/65. I Storbritannien behöll man den öppna roll-on-en ända till strumpbyxorna hade segrat helt en bit in på 70-talet. (Marianne)




















P2.jpg
Bilden andas frihet, men en sådan här gördel kunde sitta åt rätt så rejält. Magen skulle plattas till, låren pressas ihop och stjärten plattas till. (Marianne)

gult3.jpg
för de lite mer mogna kvinnorna. Och lägg märke till att här är strumpebanden med knäppen inte bortplockade som på de två föregående... (Marianne)

gult5.jpg
Ser fjäderlätt ut, men satt rejält åt över lår, rumpa och mage! (Marianne)

gult4.jpg
Fräscht, ungdomligt och lätt. Troligen från efter 1967 för nu är strumpebanden borta (dvs strumpbyxorna har kommit). Modellen demonstrerar istället ett gummiband som nog skulle hålla strumpbyxorna på plats. (Marianne)

gult6.jpg
Ja, definitivt en av de där som man hade utanpå strumpbyxorna. Van Raalte 1966? (Marianne)

gult7.jpg
Tillbaka till 1963 och Warners. Vid den här tiden var det inte ovanligt med strumpeband som var fästa i benets nederkant. Så var det på de första byxgördlarna i USA på 30-talet. Sedan satte man dem utanpå benet, men en bit upp för att undvika den kalla glipan eller "skiljet" som vi tjejer kallade det. Först under mitten av 50-talet blir placeringen av strumpebanden inne i benet det vanliga. Det var ganska komplicerat både att sätta på sig gördeln och strumporna. Jag har beskrivit tekniken tidigare i ett inlägg. Även om strumpebanden satt ganska högt upp inne i benet, var det vanligt att man fick ett "skilje", så det var till att dra ner gördelbenen många gånger varje dag. Nej, jag föredrog öppna gördlar, faktiskt. (Marianne)

gult8.jpg
Samma byxgördel från Warners i lite mera sofistikerad miljö. Annonsen vädjade säkert till den lite mognare kvinnan och det var väl också hon som av vana ville fortsätta med denna typ av nu (1963) ålderdomlig byxgördel. (Marianne)

gult9.jpg
Ur Sears katalog 1967. Det är för övrigt tråkigt att underkjol och underklänning har försvunnit ur modet i Sverige. Klädernas fall blev mycket bättre och man slapp vara "genomskinlig" i motljus! Och så gav de ju oss möjlighet att vara "avklädda" fastän vi var påklädda. Underklänningen var ett förförelseplagg som inte betraktades som vulgärt eftersom alla bar det! Utomlands finns de dock kvar. (Marianne)

2 kommentarer:

  1. Under 60-talet kommer pastellfärgerna stort. Gult blir av någon anledning vanligt för byxgördlar. De var f.ö. inte särskilt populära i Sverige. I USA började collegeflickorna (jag vet för jag var över på AFS-utbyte 1960) gå över till byxgördel redan i mitten av 50-talet. I Sverige först 1964/65. I storbrittannien behöll man den öppna roll-on-en ända till strumpbyxorna hade segrat helt en bit in på 70-talet. (Marianne)

    SvaraRadera
  2. Bilden andas frihet, men en sådan här gördel kunde sitta åt rätt så rejält. Magen skulle plattas till, låren pressas ihop och stjärten plattas till. (Marianne)

    SvaraRadera