måndag 26 januari 2009

Vem minns höfthållaren?

Vem minns höfthållaren?
Höfthållaren var vardagsplagget mellan lätt gördel och strumpebandshållare. Oglamoröst och enkelt. Behövde inte marknadsföras och kom inte med på pinupbilder. Men var vanlig mellan maj och september.

Låt oss minnas detta lilla plågoris! *Marianne

Pose
Visst, ett smalt, ofta spetsprytt band runt midjan med fyra eller fler strumpeband. I bästa fall, som här, en rejäl resår i ryggen. Vi kallade dem för strumpeliv eller bara liv när jag gick i skolan och de användes av unga flickor som inte behövde eller hade börjat med gördel. Även om man fått former och brukade ha roll-on, så slapp man från 1 maj och fram till oktober. Om man då behövde strumpor så var det livet som gällde. Det märkliga var att vuxna kvinnor inte gärna använde liv. Det ansågs då plötsligt vågat eller lite fräckt. De, liksom den alltför mulliga tonåringen, var då hänvisade till höfthållaren, ibland kallad håhå. ***Bilden censurerad för vi visar inga bröst eller bara bakar! Tina ***

Föga sexigt
Ett föga sexigt plagg faktiskt.
Här ser vi en typisk HH i laxrosa satin med hak- och hyskknäppning och (lyxigt!) ställbara strumpeband. Höfthållaren var ofta ett slitet vardagsplagg som ägnades mycket lite uppmärksamhet. Annonserades sällan eller aldrig och var inte sexigt nog för att förekomma på pin-uppor så ofta.

Höfthållare
Höfthållaren var alltså en stadigare variant av strumplivet. Oftast gjort i styvt tyg som satin eller atlassiden. Det viktiga var att det var bredare än livet och det gick alltid ned en bra bit över stjärten, ibland också där fram. Det var alltså mera formande än livet för stjärt och mage, men mindre än den lätta gördeln.

Skavde fram..
  HHn bars UNDER underbyxorna (precis som strumpeliv, roll-ons och kortare gördlar) vilket gjorde att den styva nederkanten därfram ofta skar in lite i magen. Usch!

..och bak
Eftersom den slutade en bit ner på stjärten, och inte gick ner till strax under stjärten som roll-onen eller gördeln, så skar den in där också.

Jag minns än idag hur det var att sitta i flera timmar i moster Gerdas berså och dricka kaffe med tanterna på sommaren, Stor vid kjol, brett bälte och 2-3 stärkta underkjolar. Vit blus med ganska styv toppig behå under. Vita handskar! Och så den f-rb-nn-d- HH-n som nästan skar rumpan tvärt av där bak och in i lilla putmagen. Hade man dessutom maximal otur så skar den in på sidorna i höften också. Dessutom tunna nylonunderbyxor som inte precis andades. Och så kliade strumpskaften hemskt i värmen. 

Våren en tid för höfthållare.
Tänka sig, Svaréns annonserade faktiskt ut en höfthållare den våren. (1960) Minns modellen..

Luftig?
Tidigt 60-tal här också. "Luftiga" tror jag inte på. Före Lycra ordnades en elastisk frampanel som den här med något invävt gummitrådsmaterial som inte andades hur mycket de än perforerade det. Men gummi luktade det och lilla magen svettades

Höfthållare 1970

HÖFThållare!
Detta är en HÖFThållare!

3442
Bevis att det fortfarande går att köpa och använda höfthållare år 2005 och eftersom de säljs i katalogen, finns det troligtvis ett kundunderlag som verkar trivas med höfthållare. Modern höfthållare från Fröja modell 3442

3095
Modern höfthållare från Fröja modell 3095

3216
Modern höfthållare från Fröja modell 3216

3439
Modern höfthållare från Fröja modell 3439

Höfthållare
Knäppena på strumpebanden har rejäla skydd för att döljas och skydda strumporna

Höfthållare
Höfthållare
Mycket mindre än så här kan knappast en strumphållare bli. Midjebandet är ju inte mycket bredare än strumpebanden!!

Höfthållare
Höfthållare
Trosorna över höfthållaren eller gördeln precis som det skall vara för att bli praktiskt, för vem vill ta av sig alla kläder när man är och pudrar näsan?

Höfthållare
Lite småblommigt på denna höfthållare med sidoknäppning

Höfthållare
Höfthållare
Höfthållare
Höfthållare
Höfthållare
Höfthållare
Från Sheerios samling av bilder

Höfthållare
Höfthållare
Höfthållare
Höfthållare

1 kommentar: