Första världskriget reducerade starkt exportmöjligheter inom korsettindustrin och hotade företagets verksamhet, men efter kriget kunde Nicolai Kanter expandera både produktion och export.
Ungefär 1925 kommer det amerikanska "Rollon" gördeln in på den europeiska marknaden. Kanters var först i Danmark, att börja med Roll-on och det visade sig vara en fullträff, trots att de var obekväma och gjorde att midjehullet trycktes ut eller gördeln rullade ned!
Blev ändå den vanligaste typen av gördlar. Roll-on gördlarna gjordes av ett helt nytt elastiskt material, Lastex-tråden, en töjbar gummitråd invävd i silke och ändå inte tjockare än en vanlig silkestråd. Kanters huvudartikeln blev nu "Lastex-Tyg" och Lastex-Korsetter".
Under andra världskriget fick Kanters familj fly till Sverige. Efter kriget gick Nicolai Kanter in för att återuppbygga sin verksamhet i Danmark. Lyckades få en bättre omsättning på ett halvår, än de hade haft 1939, beroende mycket på ökande export.
År 1943 etablerades en filial i Stockholm. Företaget Kanters, blir nu en av Skandinaviens största textilfabriker, med exklusiva rättighet att producera varumärken som Poirette, Charmalette, Magic och Scandale, alla namn då kända över hela världen, men såldes i Sverige av "Kanters".
Kanters hade de mer exklusiva underkläderna, som mest användes vid fest eller av dem som tyckte de hade råd att lägga mycket pengar på sina underkläder även i vardagen.
Vad är nu Poirettes Biaband?
Enligt Poirette är Biaband "fantastiska fingerliknande diagonalgående gummiresårband, som kontrollerar höfter, lår, säte, mage. Någonting du aldrig tidigare trodde var möjligt."
Patentet togs 1938 av Poirette, och användes fram till 1960-talet, då den nylonbaserade Lycran slagit igenom.
Poirette Promise 1960-talet |
Vi avslutar med några annonser från Poirette, och de förekommer även i Mariannes berättelse Från korsett-till gördel 1949-62
Så imponerande
SvaraRadera