söndag 23 oktober 2016

Gossard och 1967 US Pan Am Games

Vi skall inte prata alltför mycket sport, här på Tjejers Underkläder, men nu blir det ett undantag. 1967 skulle det femte US Pan Am Games gå i Winnipeg, Kanada mellan den 23 juli och 6 augusti. Som vanligt när det gäller att representera ett land i sportevenemang, krävs det att truppen är snyggt enhetligt klädd och då är det inte enbart det vi ser som skall vara liknande.
Även underkläderna bestämdes av USAs olympiska kommitté att vara enhetlig och valet föll på Gossards, som därför tog fram ett set med bh och byxgördel, med korta och långa ben för damerna att ha under resorna och paraduniformen, med namnet Swing-sette. 
 


V-formad panel på framsidan och tillverkad i nylon spandex med 4 nylon strumpebandsspännen i samma färg som tyget. Modell med både kortare och längre ben, med spetsmönstrad kant i benslutet.


Förutom vitt, har jag sett bilder på ljusgul (jonquil) och korall, men kanske det har funnits fler färger. En annons nämner vitblå...
 


Det kvinnliga florett laget; Veronica Smith, Harriet King, Jan Romary, Maxine Mitchell, var säkert inget undantag, så under denna kvartetts specialsydda dräkter, finner vi säkert Gossards Swing-Sette bh och gördel. Fortfarande gällde det 1967 att ha gördel, när man var välklädd.

Hur det gick för florettdamerna? 

Jodå, de tog guld!



3 kommentarer:

  1. Vilken kul vinkling,intressant.
    Den gula gördeln är ju riktigt fräck och
    Med strumpeband i benen gör att den blir helt unik.Srumporna måste ju sitta helt perfekt och inunder gördeln,man kan ju bara tänka sig blanka nylonstrumpor till denna
    Gördel.

    SvaraRadera
  2. Hej Tina!

    Så roligt att du fortsätter ditt kvinnohistoriska arbete!
    Jag tappade kontakten med din grupp för rätt många år sedan. Nu sökte jag på Arnbergs Korsettfabrik (friluftsföreställningen) och såg en länk till din blogg. Många bra nyheter, t.ex. Om kalasbyxorna, strumpbyxor osv. Tänk att det i år hela femti år sedan strumpbyxorna slog igenom i Sverige!

    Jag gillade också sidan om gördelkrokar och mindes plötsligt de där långa behåarna som ju mest var ett tantplagg även om jag faktiskt hade en axelbandslös som jag skaffade till en frackbal på sextiotalet. Den var skär och utrustad med obekväma skenor som skavde rejält. Och inte var den helt pålitlig heller. I en vild jenka hoppade en bröstvårtan upp ur halvkupan. Ridå!

    Det är synd att du tappat bort en del bilder från den gamla gruppen.
    Tiden går och jag har ju inte precis blivit yngre, så tyvärr orkar jag inte hjälpa dig.
    Ha det så gott!
    Marianne

    SvaraRadera
  3. Hej Marianne!!!
    Så glad jag blir, att i alla fall få höra något från dig,efter så många år. Även om du inte orkar bidra med bilder och artiklar, så skulle det vara kul att få läsa en och annan kommentar från dig, för du har så mycket mer kunskap än mig, i detta ämne.
    Ha det bra...
    Kram
    Tina

    SvaraRadera