lördag 8 oktober 2016

Pudlar

Under femtiotalet var Paris modeledande och mycket blev franskinspirerat. Filtkjolar med broderade Eiffeltornet och pudlar var högsta mode. 

Men det stannade inte enbart där. Även underkläder kunde få en liten extra fransk touch med en pudel. 

Nu kan man tänka sig att detta mode också kommer från Frankrike. Men det är amerikanskt och berodde på pengabrist och dåliga kunskaper i att sy!! 

Juli Lynne Charlot är den som uppfann pudelkjolen! Hon är sångerska, skådespelerska och modedesigner. När Juli Lynne var ung, ville hon hänga med i modesvängarna men saknade pengar att köpa de nya stilarna. Inför en julfest 1947, när hon var 25 år, ville hon ha en speciell klänning för händelsen. Hennes mor som ägde en fabrik som använde filt, blev lösningen. Hon skar en stor cirkel i filttyget, med hål i mitten som passade hennes midja. Det blev en hel cirkelkjol, utan sömmar. Några applikationer med julmotiv i form av julgranar och kjolen var färdig. 

Den gav många komplimanger på festen, så en vecka senare beslutade Juli Lynne att duplicera klänningen genom att göra två cirkelkjolar och ta med dem till en Beverly Hills butik strax före julen 1947. Ägare tog med glädje emot dem och placerade dem i butiken och de såldes medsamma. Butiksägaren kom med en ny beställning och därmed började det. 

Efter jul ville butiken ha ett motiv utan anknytning till julhelgen. Just då var det inne att kvinnor gick omkring med hundar i koppel och Juli Lynne beslutade sig att göra en kjol med hundtema. Som alltid, berättade hennes design en liten historia och hundkjolen var inte annorlunda. Juli Lynne kom på idén att använda tre taxar: Två tikar och en hane med kopplen sammanflätade. Butiken älskade motivet och de sålde bra. 

I början av 1948, utformade Juli Lynne ett liknande motiv men med pudlar, som visade sig bli mer framgångsrikt än taxarna. Nu var den ikoniska pudelkjolen född. 

Tyvärr gick allt inte riktigt så bra, trots att hon sparat ihop lite pengar och öppnat sin egna fabrik med 50 anställda, för att göra filtcirkelkjolar med en mängd olika motiv. Hennes förmåga att hålla reda på bokföringen var en enda röra med obetalda räkningar. 


 
En klänningstillverkare från New York, beslutade sig att hjälpa henne, genom att investera pengar i fabriken. Hon bestämde att det också var dags att lära sig att sy och började i en designskola. Tiden räckte dock inte till, så hon slutade och anställde istället syläraren och lärde sig att sy på jobbet! 

De cirkelrunda motivkjolarna blev nu så framgångsrika, att ett av motiven dök upp i en nationell annonskampanj för Maidenforms "I dreamed ..." behåar 1952.  

Samma år började också ett företag som tillverkade symönster, att sälja hennes cirkelkjolmönster på postorder, för utan några större sykunskaper kunde de flesta tillverka en egen.  

Nu ville inte alla sy själva, så det såldes cirkelkjolar i hundratals butiker över hela landet under 1953. Filtklänningar på vintern och nu också poplinklänningar med tryckta motiv för sommarmånaderna. 

Eftersom pudelmotivet var så populärt, kom det också att hamna på andra plagg. Ja till och med trosorna fick pudlar!
För att göra det komplett, är det kanske lämpligt att också förse mamelucker och underkjol med pudlar?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar