onsdag 28 december 2016

Rosetter?



Du har nog också tänkt på det, men titta ändå bland damunderkläderna i en butik och försök finna ett par trosor eller behå utan rosett på framsidan av plaggen. 
Jo, ett fåtal saknar rosett, men övervägande är att där sitter en påsydd på framsidan. 
Inte ens gördlarna har sluppit denna lilla tygrosett. Inte lika vanligt som på trosor och behå, ändå lika ifrågasättande om dess existens. Många kvinnor avskyr dem och klipper försiktigt bort dem, med risk att få de nyinköpta rosettlösa, med ett fult hål i tyget där den satt!

Varför sitter den där?
Den fyller knappast någon funktion. Är den där bara för att någon fått för sig att det är sött, det är kvinnligt, oskuldsfullt eller enbart gör det mycket enkelt att avgöra vilken sida som är fram, när du klär på dig hastigt i mörker?

Men det finns trosor med rosetten där bak!!! 

En förklaring jag läst, är att den kommer från tiden innan resåren var uppfunnen och ett band var tvunget att snöras runt midjan, för att hålla plaggen på plats. Rosetten kom givetvis på framsidan, för det är enklast att knyta den där. 

Men jag tvivlar. 
Byxor var männens plagg och kvinnor bar nästan aldrig något under kjolarna, för det ansågs ohygieniskt. Sen kan man undra varför inte också kalsonger då också skulle ha denna rosett.  


Men det historiska spåret är kanske lite rätt. Är det en kvarleva från Madame de Pompadour (1721-1764) som med sina rosettprydda klänningar gjorde franskt mode världsberömt? Då skulle det kunna vara så att rosetten skall göra underkläderna mer sofistikerade. 

Eller är det så enkelt, att damunderklädesbranschen inte vågar plocka bort rosetten, av någon outgrundlig anledning?

onsdag 21 december 2016

Att själv sy vintageunderkläder

Nu blir det ett litet specialinlägg som kanske kan ge en och annan den önskeklapp som de inte trodde de kunde få. 

Lite sent, om du tänker köpa något så här några dagar innan jul, men jag tänker mer att det är inte enbart är under denna helg som det används klassiska underkläder.

Hur gör man, när intresset kommer att vilja bära underkläder före 1970? Givetvis går det fortfarande att finna helt oanvända plagg tillverkade då, men det finns en risk att tyget blivit skört och gummiresåren torkat sönder. Likadant med strumpeband. Trots att de aldrig använts är det en risk att de inte fungerar så som det en gång var tänkt. 





Nu är räddningen att det fortfarande tillverkas både gördlar och behåar i samma snitt som förut. Här är några exempel som kanske intresserar en och annan.

Triumph Doreen
Triumph Doreen
Triumph Doreen behån finns i något modifierad modell och även behån Playtex Cross Your Heart Classic 165 är sydd likt originalmodellen från 1960-talet. 
Playtex Cross Your Heart Classic 165
Turligt nog finns det idag också både öppna gördlar och byxgördlar att köpa. Rago är en stor amerikansk tillverkare av underkläder som liknar de som bars, men kvalitén har blivit sämre. Tyska postorderföretaget Klingel, säljer med svensk text på nätet, Naturana öppen korselett, Susa o Miss Mary byxkorselett och Harmony öppen gördel.


http://www.secretsinlace.com är ett företag som tagit upp klassisk design och där går det att botanisera bland öppna gördlar med dragkedja i sidan och hak o hysk låsning. Även behåar med de rätta spetsiga kuporna har de i sitt sortiment. 

Ett annan sätt som kan göra underkläderna riktigt personliga och passformen exakt, är att fixa fram mönster och sy själv! Bomullssatäng och tunt bomullstyg för att fodra behåkupor har de flesta tygbutiker. Elastiska och glansiga tyger i en massa färger finner du hos http://www.mabelli.se/festtyger Både Jaquardvävd crepe och sidentyger, om det skall sys något lyxigare, men Mabelli kan ta fram det mesta i tygväg, om du kontaktar dem.  
Röda Tråden finns i Stockholm men även på nätet och även de har ett stort sortiment när det gäller tyger och sånt som är bra att ha, för att få till det där med hak&hysk, rosetter, byglar, behåband, med mera.
En behåmodell som liknar Playtex Cross Your Heart Classic 165, är mönstret Ezi-Sew 104 som du syr själv https://www.sewingpatterns.eu/ezi-sew-104.html och kräver inte så stora kunskaper för att klippa till och sy ihop till en behå som både passar bra och liknar de från 1960-talet. 

Gördelmönster finns det en hel del att hitta på Etsy. Både öppna gördlar i olika längd och byxgördlar. Kontrollera bara så mönstren går att skriva ut på A4 papper, om du enbart får den på en fil som du skriver ut själv. 










Så är det, det där med strumpeband och andra små detaljer som gör att det egenhändigt hopsydda blir så där riktigt bra och ser ut som fabrikstillverkat
Klassiska gördlar har strumpeband i metall. Givetvis går det att plocka dessa från en gammal gördel som inte fungerar att bära, men givetvis finns det att köpa nytillverkade. Jag har funnit Corset Moment som säljer olika sorters "godis" för den som vill reparera sina gamla underkläder, eller få till det där lilla extra på det eget sydda. Strumpeband, hak&hysk låsning, ringar till behåband och mycket mer.

Det är bara att välja, kreativ på nätet eller framför symaskinen!

Jag passar på att önska ALLA som läser denna blogg 
 en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

torsdag 8 december 2016

80% av alla kvinnor går omkring med en annan kvinnas bh!


 Nu syftar inte rubriken på att kvinnor skulle låna eller stjäla andra kvinnors behåar! Istället är det så att det är fel behå som används. Fel kupstorlek eller fel omkrets, så att behån inte fungerar som det är tänkt.
Storlekarna på behå är rätt konstigt, då man utgår från att mäta runt bålen under bysten och sen över brösten, med en välsittande behå och skillnaden ger kupstorlek. 
Då gäller det först att finna en behå som passar perfekt, innan man kan köpa en! 

Har man sen funnit sin storlek är det med behåar som med andra plagg. Tillverkarna har inte riktigt kommit övers om att en given storlek skall ha exakt samma mått hos alla. Men nog om detta och vill du finna en perfekt passande behå, rekommenderar jag att du besöker en butik med personlig service och kunnigt folk. Kan vara lika svårt som att finna en passande behå!

Hur kom man nu på det där med behå?
Historiskt sett, har det funnits behåliknande plagg redan för flera tusen år sedan. Det finns belägg att unga romerska kvinnor bar ett band över brösten, så de skulle behålla formen. På 1500-talet kom snörkorsetterna som tryckte upp brösten och så förblev det in på 1800-talet. 1866 uppfanns en sorts behå av siden och trådförstärkningar i England, men få anammade den. 

Kläddesignen Herminie Cadolle, Frankrike. Delar en korsett 1869 och får därmed två separata underkläder. Den översta, som stödde brösten kom att kallas corselet-gorge och senare soutien-gorge, som är det franska ordet för behå.

 
Även i USA börjar det hända saker, för 1893 patenterar Marie Tucek "bröststödet", som hade separata fickor för brösten, med remmar över axlarna och fäst med krokar i öglor. Låter nästan som dagens behåar? Men den fick ingen framgång och försvann utan att någon direkt saknade den. Kvinnor bar fortfarande mestadels hårt snörda korsetter.

Nej, vi får hoppa fram några decennier då Mary Phelps Jacobs, uppfinner den moderna behån i New York 1910. Hon är då en 19-årig socialist och missnöjd med hur skrymmande korsetter var under hennes klänningar och att de syntes uppe vid halslinningen. Hon syr ihop två näsdukar med några band och skapar ett nytt underplagg. Kallade den rygglös bysthållare. Säljer några år senare sin patenterade design till en klädtillverkare vid namn Warner Brothers Corset Company, för $ 1.500. De fortsatte tillverkningen och får in $ 15 miljoner på Mary Phelps Jacobs bysthållare. Mary Jacobs hade i alla fall satt igång något. 

Första världskriget gör att flera kvinnor tvingas att börja arbeta i den tyngre tillverkningsindustrin och korsetterna hindrar kroppsrörelser. Behå är alternativet. Men även ordförande i en kommitté med ansvar för USA:s råvaruförsörjning, Bernard Baruch hjälpte till, när han bad kvinnorna att sluta köpa korsetter. 28.000 ton stål kunde omdirigeras, tillräckligt för att bygga ett helt slagskepp!

Vid krigsslutet 1918 gör även modet att kvinnor i Europa och Nordamerika övergått till behå som ett naturligt plagg under kläderna. Kvinnors nya rörelsefrihet är mycket befriande. En behå, gördel och strumpor gav även en mycket sexig look och kvinnor fick ett nytt självförtroende.

Behåmodellen i 1920-talets mode gick ut på att platta till brösten, istället för att forma och stödja dem. Men redan 1922 inser sömmerskan Ida Rosenthal att kunderna i hennes butik, inte är nöjda med nämnda överdelars passform. Hon skapar ett plagg med två kupor för brösten och företaget Maiden Form blir till. I början är hennes behå enbart ett tillbehör insytt i klänningarna hon tillverkar, för att förbättra passformen. Behån blir så populär att den även börjar säljas separat och blir populärare än klänningarna.

När även elastiskt gummityg kommer under 1920-talet, tar behåindustrin ordentlig fart. 



På 1930-talet introduceras den första axelbandslös behån. 

Brittiska Marks&Spencer, annonserade så här, december 1932:

Företaget Camp & Co standardiserar 1932 behåkuporna, genom att införa ett måttsystem med A till D-kupa. 

1935 följer Warners efter och det blir något som gör att kvinnor kan få en behå som verkligen passar bättre. Tidigare ansåg behåtillverkarna att bröstens storlek följde åldrandet och storleken runt bröstkorgen. Men fortfarande kunde man under 1950-talet finna behåar som förlitade sig på kvinnors kunskap, om de hade mer eller mindre utvecklad byst.


1941 konstaterar brittiska myndigheter att i snitt äger varje kvinna 12 behåar. 

Modet är alltid påverkats av materialbrist under och omedelbart efter krig. Under Andra världskriget tillverkades funktionella behåar med minimal tygåtgång. Ändå ändamålsenliga behåar i bomullsatin och oftast i laxrosa färg. Kvinnor sydde också behåar efter pappersmönster eller beskrivningar i tidningar. Tyget de använde var ibland siden eller nylon från fallskärmar, men också en och annan brudklänning klipptes itu. 

Uppfinnaren och miljardären Howard Hughes använde sitt kunnande för att utforma en behå för skådespelerskan Jane Russell, med avsikt att betona hennes stora tillgångar. Böjda stålstänger under varje kupa var fastsydda i axelbanden och drog brösten uppåt och behåbanden hamnar bort från halsen, vilket resulterar att brösten exponeras betydligt mer. En behå hon bar i filmen "Den laglöse" 1943.

Andra världskriget får kvinnorna återigen ge sig ut i industri- och lantarbete. Militären kommer på att  behövs både skydd och stöd för brösten och det fungerar bäst med en behå, försedd med plastkupor!

Även militära termer kommer att ge namn åt behåmodeller. De koniska kuporna kallades ibland för torped behå och på engelska "bullet bra". Ett mode som följer med in på 1950-talet, då denna rundstickade behåmodell fylls med skumgummi, för dem som inte har så stor byst. 




Torpeder kan man hålla med om, när man ser en 50-talskvinna klädd i åtsittande jumper och moderiktig behå. Glamour, som en kontrast till kriget.  


Annars är 1950-talet den tid då de flesta kvinnor bär behå. Flickor får innan tonåren "träningsbehå" utan kupor, så de vänjs att ha behå på sig. Ammande mödrar kan nu ha en speciell amningsbehå för att göra det enklare att bröstmata babyn med behån på.

Eiser Fabiola 1968
Under 1960-talet hände det mycket men behåanvändandet ifrågasätts också. 

Gummiresåren ersattes med Lycra. Nylon förekommer oftare än atlassiden och bomull. Mönstrade och färgglada underkläder blir vanligt och även svarta underkläder börja accepteras. Yves Saint Laurent presenterade en genomskinlig blus som bars utan behå. Kvinnor som använde sina slitna behåar när de sov, gick till sängs utan behå, för första gången på många år.
1964 skapade österrikaren Rudi Gernreich en baddräkt han kallar monokinin i USA. Ordet är en backformation från bikini, vars namn sedan 1940-talet används för den tvådelade baddräkten. Monokinin såg ut som en vanlig hel baddräkt men avskuren en bit nedanför brösten, men ändå försedd med två smala axelband. Det bidrog till en motkultur, att inte använda behå under 1960-talet. "Behå-bränningen" 1968, som jag skrivit om tidigare, kom också att ifrågasätta behåanvändandet. 

Men denne Rudi Gernreich ifrågasatte egentligen inte behåanvändandet, utan designade istället en behå, som han kallade No-bra! En behå med genomskinligt nylontyg med extremt mjuka kupor som knappast formade brösten. I kontrast till detta, säljs ändå skumgummifodrade behåar i både långa och korta modeller, med en massa nylonspets i kuporna.  

Populär och fortfarande en storsäljare var Gossards Wonderbra som 1968 kom att revolutionera behå och bröst för evigt. Överallt längtade kvinnor efter den fantastiska klyftan mellan brösten som enbart denna Wonderbra kunde skapa. Från början fanns den endast upp till storlek 36C, men många kvinnor som hade större bröstkorg, köpte behåbandsförlängare och pressade in sina bröst i kuporna.

Wonderbra blev en sensation i Storbritannien 1991, trots att den sålts där sedan 1964! Canadelle gav redan då den brittiska licensen för Wonderbra till Courtaulds Textiles, som tillverkade och distribuerade denna behå genom sitt dotterbolag, Gossard.  

Jo, det stämmer! Redan 1961 introducerades pusch-up behån "Modell 1300" av det Kanadensiska företaget Canadian Lady, som senare blev Canadelle, men det var 1968 som den första stora succén kom. Kanske den sen glömdes bort något på 1980-talet, för att återigen bli populär under 1990-talet?
Sportbehå infördes 1975 av behåtillverkaren Glamorise med namnet "Free Swing Tennis BH". Det är den första kommersiellt tillgängliga sport-behån, som erbjöd mer stöd än en vanlig behå, genom att minska bröstens rörelse och obehag. Men den var fortfarande inte i närheten av vad vi idag skulle kalla sportbehå. Tittar man lite noggrannare så ser man hur värdelös denna behå skulle vara för jogging. De tunna axelbanden kan kasa ner eller gräva sig ned i axlarna. Inget som tilltalar aktiva kvinnor.
År 1977, kommer en annan version av sportbehå och blir början till den som vi alla känner till och idag älskar eller hatar. Den uppfanns av trion Lisa Lindahl, Polly Smith och Hinda Schreiber på University of Vermont. Lisas syster klagade på att de vanliga behåarna  gav skav och ömma bröst, vid träning. När de försökte finna ett bättre alternativ, sa Lisas man att det behövdes en suspensoar för brösten. Jockbra var det ursprungligen smeknamnet - eftersom den ansågs som en kvinnlig suspensoar - tills den senare döptes till Jogbra. De ursprungliga jogbras finns utställda i Smithsonian och New York Metropolitan Museum of Modern Art och är faktiskt två hopsydda suspensoarer!

Dagens behåbekymmer. 
Årligen läggs ungefär 160 miljarder kronor på behåar i hela världen. Men lika populär som de uppenbarligen är, börjar det  komma en frustration - och lite mer kunskap - om storlekarna. Eftersom kvinnors bröst i genomsnitt blir större, finns det en växande kamp för att hitta lättillgängliga behåar som rymmer dem. Dessutom, blir fler medvetna om det faktum att de flesta av oss bär fel behåstorlek. Många webbplatser har behå-kalylator och andra knep som hjälper kunderna att hitta rätt behåstorlek, utan att få hem byglar som klämmer eller axelbanden halkar ned.

Vi får kanske förlita oss på den smarta minnesbehån! En behå som har en sorts minnesskum i kuporna. Ett revolutionerande material som uppfanns för det amerikanska rymdprogrammet under 1960-talet, men användes aldrig där och har idag blivit mest känt som skummet i Tempurmadrasser. I behåkuporna reagerar skummet på förändringar i kvinnans kroppstemperatur och formar sig perfekt runt hennes bröst. Även om brösten blir större eller mindre, följer behåkuporna med! 
Uppfanns 2009 av slovenska underklädestillverkaren Lisca och innehåller även push-up kuddar för att säkerställa att bäraren har maximal klyfta mellan brösten. "När materialet är kallt, känns det lite stelt och hårt, men genom att ligga mot huden blir den mjuk och bekväm." Designer Suzana Gorišek

Till sist måste jag bara berätta lite om BhPia, som är något så unikt som Behå-coach och utbildar sina kunder i den ädla kunskapen att prova ut en behå i rätt storlek. Butiken ligger en bit utanför Varberg, på västkusten och det är i princip ett måste att först göra ett besök hos henne och få till det där med behåstorleken som passar. Innan det är lönt att handla flera behåar, om du känner med dig att du inte kan hitta någon som sitter rätt på dig.

lördag 29 oktober 2016

Nicolai Kanters


Bakom namnet Kanter´s står Nicolai Kanter som var född i Riga 1885. Han bosatte sig i Köpenhamn 1906 och startade samtidigt en agentur med utländska företag inom textilbranschen. Den egna tillverkningen av korsetter började den 28 april 1910. Hans hustru, Mary Kanter blev vice VD i företaget.

Första världskriget reducerade starkt exportmöjligheter inom korsettindustrin och hotade företagets verksamhet, men efter kriget kunde Nicolai Kanter expandera både produktion och export.

Ungefär 1925 kommer det amerikanska "Rollon" gördeln in på den europeiska marknaden. Kanters var först i Danmark, att börja med Roll-on och det visade sig vara en fullträff, trots att de var obekväma och gjorde att midjehullet trycktes ut eller gördeln rullade ned!


Blev ändå den vanligaste typen av gördlar. Roll-on gördlarna gjordes av ett helt nytt elastiskt material, Lastex-tråden, en töjbar gummitråd invävd i silke och ändå inte tjockare än en vanlig silkestråd. Kanters huvudartikeln blev nu "Lastex-Tyg" och Lastex-Korsetter".

Under andra världskriget fick Kanters familj fly till Sverige. Efter kriget gick Nicolai Kanter in för att återuppbygga sin verksamhet i Danmark. Lyckades få en bättre omsättning på ett halvår, än de hade haft 1939, beroende mycket på ökande export.



År 1943 etablerades en filial i Stockholm. Företaget Kanters, blir nu en av Skandinaviens största textilfabriker, med exklusiva rättighet att producera varumärken som Poirette, Charmalette, Magic och Scandale, alla namn då kända över hela världen, men såldes i Sverige av "Kanters".

Kanters hade de mer exklusiva underkläderna, som mest användes vid fest eller av dem som tyckte de hade råd att lägga mycket pengar på sina underkläder även i vardagen.


Vad är nu Poirettes Biaband?
Enligt Poirette är Biaband "fantastiska fingerliknande diagonalgående gummiresårband, som kontrollerar höfter, lår, säte, mage. Någonting du aldrig tidigare trodde var möjligt." 

Patentet togs 1938 av Poirette, och användes fram till 1960-talet, då den nylonbaserade Lycran slagit igenom.
 

Poirette Promise 1960-talet


Vi avslutar med några annonser från Poirette, och de förekommer även i Mariannes berättelse Från korsett-till gördel 1949-62
 

söndag 23 oktober 2016

Gossard och 1967 US Pan Am Games

Vi skall inte prata alltför mycket sport, här på Tjejers Underkläder, men nu blir det ett undantag. 1967 skulle det femte US Pan Am Games gå i Winnipeg, Kanada mellan den 23 juli och 6 augusti. Som vanligt när det gäller att representera ett land i sportevenemang, krävs det att truppen är snyggt enhetligt klädd och då är det inte enbart det vi ser som skall vara liknande.
Även underkläderna bestämdes av USAs olympiska kommitté att vara enhetlig och valet föll på Gossards, som därför tog fram ett set med bh och byxgördel, med korta och långa ben för damerna att ha under resorna och paraduniformen, med namnet Swing-sette. 
 


V-formad panel på framsidan och tillverkad i nylon spandex med 4 nylon strumpebandsspännen i samma färg som tyget. Modell med både kortare och längre ben, med spetsmönstrad kant i benslutet.


Förutom vitt, har jag sett bilder på ljusgul (jonquil) och korall, men kanske det har funnits fler färger. En annons nämner vitblå...
 


Det kvinnliga florett laget; Veronica Smith, Harriet King, Jan Romary, Maxine Mitchell, var säkert inget undantag, så under denna kvartetts specialsydda dräkter, finner vi säkert Gossards Swing-Sette bh och gördel. Fortfarande gällde det 1967 att ha gördel, när man var välklädd.

Hur det gick för florettdamerna? 

Jodå, de tog guld!



torsdag 13 oktober 2016

SECRETS IN LACE how to videos

Ett litet kort inlägg, men det innehåller flera små filmsnuttar med bra info om gördlar och andra underkläder.

Lär dig att klä på dig strumpeband, gördlar och riktiga nylonstrumpor.

https://vimeopro.com/user17882779/secrets-in-lace-how-to-videos

FormFit



Bröderna Albert och Samuel Kunstadter övertog ett grossistföretag 1901 och gav det namnet Kunstadter Bros Novelty Co. men ändrade namnet 1926 till FormFit, när de själva började tillverka kvinnors "grundplagg" - främst korsetter och gördlar i egen fabrik i Chicago.

Företaget blev ett av de största, om inte den allra största tillverkaren av sådana produkter i världen. Vid sitt Chicagohuvudkontor hade de en byggnad som var ett kvarter långt och åtta våningar högt. Här fanns tillverkning, distribution och försäljning, men de byggde också tillverkningsanläggningar på flera andra platser i USA
Senare blev de också kända för att tillverka och sälja alla typer av underkläder, i synnerhet behåar, gördlar och trosor. 

FormFit har många gånger varit först med nya idéer och lösningar när det gäller underkläder. Allt-I-Ett gördel som under 1920-talet ersatte snörkorsetterna och även först med hak o hysk knäppning och en fungerande dragkedja, "Zenith" .

I början av 1930-talet kom behåmodellen "Thrill" som förändrade tjugotalets platta mode, till en mer rundad byst. Satts samman med hak/hyskknäppning bak och tre gördelkrokar för att få gördel och bh ihop.
FormFit Thrill
Irene Castle  - girdle 1934
Under 1930-talet samarbetade FormFit med en av Amerikas främsta stumfilmsskådespelerska och modeskapare, men också  "The Best Dressed Woman In America.",
Irene Castle, som skrev så här i annonsen till vänster:

"My ideal of foundation is one that gives complete freedom, and at the same time allows dresses to slide into place and hang without a winkle. But somehow foundations seemed to fall just a litle short of my ideal until the appearance of FormFit foundations, made with Lastex."
 
Schiaparelli "Cigarette Siluette" 











... och efter 1938 med den ledande Paris modeskaparen Elsa Schiaparelli. Hon tog bland annat fram en korselett "Cigarette Siluette", för att uppnå den nödvändiga siluett, hon hade i sin kreation. Korseletten skars till så den blev mycket lång och smal, med stöd från låren upp över brösten. Den såldes enbart i finare butiker.  

Men även saxsiluett var hennes idé och läser man annonsen, skulle det vara getingmidja. Brösten högt och separerade, indragen midja och höfterna mjukt böjda i korseletten "Pagan Charm".





Reklamstaty med Life-behå i tyg
 FormFit Life-Bra
Formfit Life -11 aug 1943
En ny behåstil kom under 1940 med namnet "Life" som bestod av nio delar som gjorde att den kunde tillverkas i många olika kupstorlekar. Den annonserades i tidningen Life, och blev den första helsidesannonsen för damunderkläder i tidningen! Även den första modeannonsen i Saturday Evening Post, var en annons som visade "Life" behån hösten 1940. 

Efter Andra världskriget, när industrin började återgå till det normala, kunde FormFit erbjuda sina återförsäljare underkläder i alla storlekar, med ett nytt system, där även gördlarna fick namnet "Life".



Life Romance
Jodå, FormFit hade också en Merry Widow-liknande korselett. Du ser den längst ned i högra hörnet på bilden under texten. Nu var det Warner´s som hade namnet, så FormFit kallade sin för "Life Romance" och annonsen är från julen 1955. Jodå, samma år som Warner´s kom med sin. 
Ursprunget känner du väl till? 
Lana Turner var med i en film 1952, som hette "The Merry Widow". 1987 kom Madonna i en liknande kreation, till Jonny Carsons TV-program, men utan strumpeband. Dessa var dock på 1989, när hon sjöng "Express Yourself" i MTV.

 "That Formfit Look"
FormFit annonserade i de flesta amerikanska damtidningarna under 1940- och 50-talet. Vältecknade bilder som påminde mycket om de pin-uppbilder som fanns i herrtidningarna! Annonserna ger ett sexuellt budskap, samtidigt som man försöker att anpassa sig till de acceptabla normer, under denna sexuellt undertryckta tid. 

Vem försökte FormFit nå med annonserna? 

Hur ofta såg 1950-tals kvinnor utvikningsbrudar och när tittade deras män i damtidningar? 

Men vi tar och tittar på dessa annonser och så kommer var och en kanske själv fram till ett svar på dessa frågor. 






 
































1957 annonserade FormFit att de hade en serie byxgördlar och gördlar som blev osynliga under stickade plagg!
 



 


 
 
 
 

Formfit Skippies 
1957 Skippies
En av FormFits många gördlar var Skippies. Reklamtexten i en annons var ungefär så här: 
"En ny gördel som är så lätt att du aldrig kommer att känna den - så kraftig att att du inte tror det (förrän du ser din fantastiska nya figur!) Det är gjort med magiska paneler av dubbelt spandexnät som håller dina höfter och mage med lättvikts kontroll. Ryggpartiet har en ny design, slätar ut dina kurvor med naturlig kontroll." 

I början av 1960-talet, gick FormFit samman med Rogers underkläder och  tillverkade plagg under varumärket FormFit-Rogers.

Emilio Rogers och FormFit 

Sammarbetet mellan FormFit Rogers och modeskaparen Emilio Pucci började med att han 1959 bestämde sig för att expandera i underkläder. I stället för att tillverka en egen produktion, letade han efter ett etablerat underklädesföretag som kunde ta hand om produktionen. Pucci kom till USA och undertecknade ett samarbetsavtal med FormFit-Rogers. Satsningen visade sig vara framgångsrik, och Pucci blev anställd som vice vd, ett år senare, med ansvar för design och marknadsföring för företaget. 
Pucci formgav mönster som trycktes i ca 180 cm x 180 cm rutor på nylontrikå och märktes EPFR. En stor del av produktionen skedde i en fabrik i Tennessee och samarbetet höll på fram till början av 1980-talet. Dessa plagg är nu eftertraktade och har ett högt pris, även begagnade.

En av hans första uppgifter blev att utveckla en lätt gördel. Pucci föredrog plagg utan gördlar, men insåg att amerikanska kvinnor inte skulle sluta bära dem. 
Han tyckte inte om hur traditionellt strikta gördlar användes under kläderna och bestämde att "kvinnor måste gå med elegans och frihet. Det innebär en strömlinjeformad kvalitet, som är en del av en modern livsstil." 
Med hjälp av FormFit Rogers, kunde Pucci utveckla en revolutionerande byxgördel som kallades "Viva". En lätt gördel som ändå visade den naturliga formen av en kvinnas bak. Något som inte hade gjorts tidigare.





















Annonsen till höger visa en tjej i shorts, 1958 men under dem döljer sig givetvis en byxgördel och här är det "Viva"! Det märks tydligast att stjärthalvorna är två och inte som vanligtvis under en gördel från den tiden, där de pressas samman till en! Gördeln såldes i olika varianter med olika benlängd. Den svart/vita annonsen med ett rött äpple, förkom i flertalet annonser 1957 och 1958.

Nu blev det en massa svart/vita bilder, men givetvis annonserade FormFit också i färg. 

Under 1960-talet förekom det även hos dem, den där bilden med en på underkläderna och sen en med klänning eller något annat, så ingen skulle ta miste att det var något som formade, för att det skulle se snyggt ut. Här är det en sekreterare som visar hur hon klär sig.
 
Under 1970-talet blev FormFit-Rogers förvärvat av New York-baserade holdingbolaget, "I. Appel Corp.", som drevs av New York affärsmannen, Norman Katz. 
Enligt I. Appel, byggde FormFit-Rogers på sitt rykte som ett premiummärke tack vare Emilio Pucci. Därför blev det under början av 1980-talet ett exklusivt varumärke, som såldes i fina varuhus, inklusive Lord & Taylor.

I slutet av 1980-talet, gjorde FormFit som flertalet andra USA-företag, flyttade sin tillverkning till Mexiko. Kvalitetskontrollen var inte så bra och därför slutade många varuhus att sälja märket. Detta, i kombination med att Victorias Secret tog över stora delar av marknaden, började också FormFit-Rogers se en nedgång.

Modellen, "seamless panties" från FormFit förvärvades 1997 av Jockey International och säljs fortfarande under märket "Form-Fit".

Många andra märken har använt bindestreck i ordet "Form-Fit" för att beskriva olika underkläder. Termen "Form-Fit" är inte exklusivt till varumärket "FormFit" och har därför orsakat varumärkesförvirring. 


Rättigheterna till namnet FormFit-Rogers innehas numera av Columbia-baserade Ingresar Apparel Company, där de fått viss förnyad framgång i den sydamerikanska underklädesmarknaden.