onsdag 21 december 2016

Att själv sy vintageunderkläder

Nu blir det ett litet specialinlägg som kanske kan ge en och annan den önskeklapp som de inte trodde de kunde få. 

Lite sent, om du tänker köpa något så här några dagar innan jul, men jag tänker mer att det är inte enbart är under denna helg som det används klassiska underkläder.

Hur gör man, när intresset kommer att vilja bära underkläder före 1970? Givetvis går det fortfarande att finna helt oanvända plagg tillverkade då, men det finns en risk att tyget blivit skört och gummiresåren torkat sönder. Likadant med strumpeband. Trots att de aldrig använts är det en risk att de inte fungerar så som det en gång var tänkt. 





Nu är räddningen att det fortfarande tillverkas både gördlar och behåar i samma snitt som förut. Här är några exempel som kanske intresserar en och annan.

Triumph Doreen
Triumph Doreen
Triumph Doreen behån finns i något modifierad modell och även behån Playtex Cross Your Heart Classic 165 är sydd likt originalmodellen från 1960-talet. 
Playtex Cross Your Heart Classic 165
Turligt nog finns det idag också både öppna gördlar och byxgördlar att köpa. Rago är en stor amerikansk tillverkare av underkläder som liknar de som bars, men kvalitén har blivit sämre. Tyska postorderföretaget Klingel, säljer med svensk text på nätet, Naturana öppen korselett, Susa o Miss Mary byxkorselett och Harmony öppen gördel.


http://www.secretsinlace.com är ett företag som tagit upp klassisk design och där går det att botanisera bland öppna gördlar med dragkedja i sidan och hak o hysk låsning. Även behåar med de rätta spetsiga kuporna har de i sitt sortiment. 

Ett annan sätt som kan göra underkläderna riktigt personliga och passformen exakt, är att fixa fram mönster och sy själv! Bomullssatäng och tunt bomullstyg för att fodra behåkupor har de flesta tygbutiker. Elastiska och glansiga tyger i en massa färger finner du hos http://www.mabelli.se/festtyger Både Jaquardvävd crepe och sidentyger, om det skall sys något lyxigare, men Mabelli kan ta fram det mesta i tygväg, om du kontaktar dem.  
Röda Tråden finns i Stockholm men även på nätet och även de har ett stort sortiment när det gäller tyger och sånt som är bra att ha, för att få till det där med hak&hysk, rosetter, byglar, behåband, med mera.
En behåmodell som liknar Playtex Cross Your Heart Classic 165, är mönstret Ezi-Sew 104 som du syr själv https://www.sewingpatterns.eu/ezi-sew-104.html och kräver inte så stora kunskaper för att klippa till och sy ihop till en behå som både passar bra och liknar de från 1960-talet. 

Gördelmönster finns det en hel del att hitta på Etsy. Både öppna gördlar i olika längd och byxgördlar. Kontrollera bara så mönstren går att skriva ut på A4 papper, om du enbart får den på en fil som du skriver ut själv. 










Så är det, det där med strumpeband och andra små detaljer som gör att det egenhändigt hopsydda blir så där riktigt bra och ser ut som fabrikstillverkat
Klassiska gördlar har strumpeband i metall. Givetvis går det att plocka dessa från en gammal gördel som inte fungerar att bära, men givetvis finns det att köpa nytillverkade. Jag har funnit Corset Moment som säljer olika sorters "godis" för den som vill reparera sina gamla underkläder, eller få till det där lilla extra på det eget sydda. Strumpeband, hak&hysk låsning, ringar till behåband och mycket mer.

Det är bara att välja, kreativ på nätet eller framför symaskinen!

Jag passar på att önska ALLA som läser denna blogg 
 en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

3 kommentarer:

  1. God jul och gott nytt år till dig och alla andra.
    Intressant som vanligt,är det någon mer
    som tycker att bh:ar som Doren i artikeln
    är inget annat än ett rent konstverk.
    Otroligt vackert.

    SvaraRadera
  2. Sen återkoppling, men glad du tog med mitt tips om Playtex som jag skrev om i december. Nu i vår såg jag Stella Macartney haft lite toppiga bröst på sin visning så hoppet inte ute om renässans för klassisk bh. En del gammalt tillverkas ju fortfarande i fjärran länder och på Amazon hittat Sona bh från Indien. Riktigt klassiska strut-bh! Kul att läsa hur moderna produkterna. Tillverkade i bomull och sköna att använda i värmen. Antar storlekar osäkra så jag beställde några olika. Lika bra då frakt kostade mer än bh... Nu åter står att se om någon passar och gillas av frun. Återkommer gärna med rapport!

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas frun blev nöjd!

    Sparar man sina kläder tillräckligt länge, blir de återigen moderna. Så jag tror du har fullständigt rätt, att klassiska bh skärningar återkommer. Troligen inte exakt likadant och i nya material, men givetvis saknas strut-bh bland underklädeshyllorna i klädbutikerna.
    /Tina

    SvaraRadera