måndag 18 september 2017

När vi skulle vara likt en S-böj.



Vi backar tillbaks till början av 1900-talet och hamnar då i en mycket intressant period, när det gäller underkläder. Fram till dess hade korsetten varit ett plagg som drog ihop midjan, och samtidigt formades höft och bak med hjälp av olika formande ställningar och vadderingar under klänningarna. Mellan 1901 och 1910, då den engelska kungen Edward VII regerade, var den s-formande korsetten populär. Midjan minskades, men torson förlängdes och brösten sköts framåt och höfterna bakåt. 


Inez Gaches-Sarrate
Korsettören och läkaren Inez Gaches-Sarrate kom år 1900 ut med en bok "Le Corset". I den var det ett flertal illustrationer på olika kroppsformer som beskrev fördelen och det hälsosamma att bära den nya S-böjda korsetten. 
Hennes tanke var att denna nya korsettmodell skulle stödja organen nedanifrån, frigöra bröstet från kompression och uppmuntra en korrekt hållning. Hon trodde att hennes nya design inte bara skulle hjälpa kvinnors organ, utan också förbättrade deras skönhet och mental hälsa. Idén blev grunden för S-böjningen eller rakfrontkorsetten som tog modevärlden med storm under det första decenniet av 1900-talet. 

Nog fungerade denna korsett ungefär som hon tänkt, men istället skadades ryggen av den onaturliga hållningen! Men även modeanpassning och masstillverkning gjorde att de inre organen inte alls fick det så mycket lättare, då de kom på att det gick att ändra lite och även med denna korsett snöra hårdare, än vad Inez Gaches-Sarrate tänkt från början. 

 










Äldre korsettmodeller drog ihop magen, men hade fördelen att tillåta organen att expandera. S-böjningen pressade istället upp dem, likt en graviditet gör. Den långa, stela fronten kunde bli mycket obekväm, eftersom trycket från mat, gas, urin, mens och hormonförändringar etc. inte har någonstans att expandera, än upp mot diafragman.







Omkring 1908 kom modet med en högre midja och naturligare form. Nu var det höfternas tur att minskas, istället för midjan. En ny typ av korsett behövdes för detta och den gick så långt ned att de även täckte låren. Men även detta mode var inte till belåtenhet. Detta nya mode ansågs obekvämt, besvärligt och det behövdes remsor av elastiskt tyg, för att vara möjligt att röra sig. 

Utvecklingen av gummibelagda elastiska material 1911, hjälpte gördeln att börja ersätta korsetten. 

Nu försvann korsetten dock inte helt och hållet. 1947 kom "The New Look" från Dior med markerad byst och smal midja. 
1951 fick vi för första gången se ett korsettliknande plagg som även separerade brösten, med namnet "Merry Widow", från Warner´s. Efter filmen "Glada Änkan" från 1952 med Lana Turner i huvudrollen, blev den mycket populär. Turner skall ha sagt: "I am telling you, the Merry Widow was designed by a man. A woman would never do that to another woman." Man kan förstå henne. Runt midjan går det ett smalt oelastiskt band, som både håller in magen och delar kroppen i två delar!
Under 1990-talet uppträdde Madonna i en korsett ovanför kläderna och det anammades av många kvinnor. Som erotiskt plagg har korsetten funnits mest hela tiden och i april 2017, fanns det en massa korsettannonser på säljsidorna E-bay och Amazon. Så det är helt fel att säga att korsettanvändandet dött ut. Däremot är dagens S-böjda korsettanvändare lätträknade.


1902
1907

1913

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar