fredag 6 oktober 2017

Marilyn visar trosorna?

Ni kommer säkert ihåg scenen från filmen ‘Seven years itch’ eller "Flickan ovanpå" som den hette här i Sverige. Richard (Tom Ewell) och Marilyn kommer ut från biografen och när de går på trottoaren passerar ett tunnelbanetåg under dem och pressar upp luft genom trottoargallret. Marilyns vita klänning blåser upp och hon visar trosorna! 

Eller gör hon verkligen det på filmen?

Vi kan först titta på den sekvensen och därefter fortsätta.


 Hur många såg hennes trosor?


Jag förmodar att ingen gjorde det, men minnet innan du såg filmklippet var troligen att så visades det i filmen.

Hur kommer det sig att du tror det och att det även finns bilder likt denna här bredvid, om den inte förekommer i filmen.

Historien är den, att filmteamet stängde av korsningen Lexington Avenue och 52:a gatan i New York klockan 23, den 15 september 1954. På plats är också ett tiotal proffsfotografer för att ta bilder på Marilyn och en stor publik på ett par tusen personer som samlats där, för att få en glimt av filmstjärnan. Vid midnatt är det klart för inspelning och ljudupptagning. Under gallret står en scenarbetare med en fläkt för att få klänningen att blåsa upp vid rätt ögonblick. För säkerhets skull har Marilyn dubbla trosor. Tyvärr blir det hela tiden störningar från kamerornas klickande avtryckare och publiken. 

Regissören Billy Walder bestämmer att de skall ta en paus och under tiden kan fotograferna få sina bilder. Marilyn börjar leka framför kamerorna och av misstag visas plötsligt trosorna, när det återigen kommer en luftström från gallren!  Hon bryr sig inte och vid nästa fläktande vind håller hon inte ens ner klänningen. Ivrigt fotograferas detta, tills Marilyns man, sicilianaren Joe di Maggio dyker upp. Han skulle egentligen vara på Hotell Saint Regis i deras svit 1105, men någon vän till honom har ringt och berättat vad som precis händer här i korsningen - hans hustru visar trosorna!

Han avbryter det hela och drar Marilyn in i hennes trailervagn och det blir ett gräl som slutar med att han stormar iväg. När filmandet senare fortsätter blir det inte bra och regissören inser att hela kvällens tagningar är helt bortkastade.

Marilyn tar sig tillbaks till hotellet och det blir ett stort bråk mellan henne och Joe. Följande morgon berättar hon för pressen att de skall skilja sig, efter att endast varit gifta åtta månader. Ett halvår senare tas denna berömda filmscen i 20 Century Fox studio, utan fotografer och publik. På Marilyns 29-årsdag, den 1 juni 1955 har filmen premiär.


Biografen Trans Lux är idag försvunnen och på platsen finns istället den franska restaurangen "Le Relais de Venise" men fortfarande är gallren i trottoaren där.  
Filmen har nog de flesta glömt, men scenen när hon "visar trosorna" kommer de flesta ihåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar