torsdag 23 februari 2017

Dagens gördlar

Du kanske tror gördelanvändandet är omodernt 
och numera bara bärs av ett fåtal? 

Helt fel! 
Gördlar tillverkas fortfarande och säljs i mängder. Specialbutiker som under flera årtionden mest sålt behåar, har återigen sett att fler frågar efter gördlar och utökar sortimentet. Yngre kvinnor har upptäckt att en gördel gör att den som har en storlek som är mellan två klädstorlekar kan "trolla" bort lite med en gördel, så den mindre storleken sitter perfekt.

Men varför använder då inte kvinnor gördlar i samma utsträckning som före 1970-talet? Jag tror det mest är av bekvämlighet och ovana. En gördel trycker ihop och formar om kroppen och är du ovan eller använder fel gördel, blir det lätt obekvämt.
Väljer du utan eller med gördel?
Nu frågar sig säkert en och annan VARFÖR skall man bära ett sådant "obekvämt" plagg? Enkla svaret är att kläderna faller betydligt snyggare och gördeln slätar ut en och annan valk. Stödjer och korrigera ryggen, men också plattar till magen som ingen diet kan göra lika kvickt. 

Jag tror emellertid att det även finns andra skäl att bära gördel. Det kan vara mycket förföriskt att ta på sig ett sådant plagg. Många män tycker att det är mycket tilltalande, att se en kvinna i gördel.  

Obekvämt kan det vara i början! 
Ungefär som att ta på sig nyinköpta skor och gå omkring med dem en hel dag. Det gör ont! Likadant är det med en extrakontrollerande gördel. Den skall användas med måtta och bäst är att variera mellan olika modeller. Basen är en öppen gördel och en byxgördel utan ben, men är du inte nöjd med låren, skall du givetvis köpa byxgördel med längre ben. Till detta en lång bh, så du får en korsettering över hela bålen. Kombinationsplagget med gördel och behå i ett, är oftast både svårt att finna en modell som passar perfekt till din kropp och onödigt krångligt att ha på sig vid toalettbesök. Särskilt om det är byxmodell. Kissa genom ett hål är män betydligt bättre på! Även om grendelen går att knäppa upp, är det ändå en krävande gymnastikövning att efteråt få ihop den. Mitt råd är att köpa två plagg!

Nu har en och annan funnit Spanx. Ett formande plagg som tas på som en tight kroppsstrumpa. Slätar ut och formar likt en gördel, men det är ett stort problem. De håller inte formen lika bra som en gördel! Efter ett tag blir det uttöjt och i smyg har din välformade kropp återigen blivit med valkar och en mage som putar ut. Lösningen är att köpa ett nytt Spanxplagg eller satsa på något mer hållbart.
Dagen gördlar är mestadels en blandning av nylon och Lycra/Spandex. Därmed blir det de mest bekväma gördlar, som någonsin har gjorts. Även om de är lätta och bekväma, har de motsvarande funktion som mycket tyngre och styvare gördlar, som fanns i början av 1960-talet, innan Lycra utvecklades. Även om de flesta av dagens gördlar oftast består av nylon och Lycra/Spandex är det ändå lätt att finna gördlar i andra material som rayon, bomull eller satin.


Gördlar, brukar idag indelas i tre klasser: 
lätt kontrollerande, 
kontrollerande,
extra kontrollerande. 
Skillnaden är tjockleken på materialet eller den omfattning som en gördel är fodrad. Ett sätt att få gördeln att forma, är vanligtvis att ha ett flertal områden, där tillverkaren har fördubblats fodret eller till och med tredubblat, för att uppnå en högre kontrollerande effekt. En indikation att gördeln formar, är att de mer kontrollerande oftast har dragkedja och hak o hysk knäppning, för att enklare komma i dem.

Vad tillverkare och butiker kallar de olika gördelmodellerna kan förvilla oss kunder. Men i stort, finns det fyra olika modellnamn som har använts i minst 50 år.


Trosgördel som i USA brukar kalla denna gördel med gren för "Panty girdle". Finns från trosmodell till kontrollerande material ända ned till vaderna, så det blir mer likt tights. Vanligast är dock att benmodellen slutar nedanför halva låret och modeller helt utan ben.
Nästa modell är den öppna gördeln "Open bottom girdle" och till skillnad från den med gren, har den formen av en kort kjol. Finns modeller som går längre ned på låren och även högt över midjan, så tillsammans med lång behå blir det likt nästa modell.

Korseletten är den långa som i USA kallas "All-In-One" då det är både behå och gördel i samma plagg. Här går det också att få med eller utan gren.
En korsett utan insydd behå, som den till vänster gör det lättare att finna rätt då du använder en vanlig behå, om du nu vill använda denna typ av gördel.

Höfthållaren är det som mer eller mindre försvunnit. Användes mycket flitigt under 1940- och 50-talet och består av ett brett elastiskt band som bärs runt midjan och tillsammans med strumpeband hålls nylonstrumporna uppe.


Sen finns det variationer på alla dessa modeller. Högre midja med eller utan strumpeband för nylonstrumpor. Snörning eller extra elastiska band som fäst över magen, för att forma ännu mera. 

En gördel måste passa ordentligt. Trycker en byxgördel med ben alltför hårt mot låren, kan den efter en dags användning orsaka obehag. Därför är det bäst att från början köpa en välsittande gördel. Är den det, klarar du att göra långresor över ett dygn, utan att ta av den!

Vilken typ av gördel behöver du?
Svaret på denna fråga beror på din kropp och de kläder som bärs. 
Lite enkelt kan man säga så här: 
Byxgördeln med långa ben, är oftast det bästa och mest effektiva valet för en kraftigare kvinna. Modell med hög midja ger kontroll av både midja och buk och ger smalare höfter, skinkor och lår.

Den korta byxgördel kontrollerar i allmänhet endast magen. Men om det bärs under en rakskuren kjol, tenderar den att ge en synlig inbuktning över höften. 

Öppna gördlar är lite mer krävande än de andra typerna, då det behövs både strumpeband och nylonstrumpor för att inte rulla upp. Men personligen gillar jag den kombinationen bäst, då det blir väldigt sensuellt och elegant. 


Har du nu blivit lite nyfiken och det känns lite genant att gå till en butik och köpa din första gördel? 
Ta och gå in i en butik som har gördlar i olika modeller. Du är i gott sällskap för även många snygga yngre kvinnor, som du knappast trodde skulle tänka på gördlar, handlar sådana, för de har upptäckt fördelarna. 

Före 1960, var det ett måste för alla kvinnor och flickor över 13 år att använda gördel! Det skulle knappast någon säga idag, men även kvinnor med perfekt figur har upptäckt att en gördel ger en positiv förbättring på alla klänningar, kjolar och byxor i hennes garderob.

3 kommentarer:

  1. Jag håller med om att den öppna gördeln
    tillsammans med en long line bh är den absolut läckraste kombinationen och strumpor till det,helst nylon.
    Gördeln som på bilden är ju retro och inte lätt att få tag på.
    Om man får det så kan man vara nöjd.
    Bra skrivet som vanligt

    SvaraRadera

  2. Jag har funnit denna öppna gördel i klassisk design:
    https://www.secretsinlace.eu/index.php/elizabeth-ob-girdle-ivory.html
    "The Elizabeth Open Bottom Girdle was inspired by classic designs we saw in many vintage foundation advertisements. This long line girdle has a side zipper with hook and eye closures for an easy fit. The front panel has a lace overlay and six one inch wide adjustable garter straps."

    SvaraRadera
  3. Tackar,har själv hittat en del
    som är jätteläckra.

    SvaraRadera